Lapseki Kaymakamı, Cumhuriyet Bayramı Programından İzmir Marşını ‘Siyasi Figür’ diyerek çıkartmıştı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Eğitim-İş Çanakkale Şubesi Başkanı Serkan Serbes duruma tepki gösteren bir açıklama yapmıştı. Açıklamanın ulusal basında da yer almasının ardından Lapseki Kaymakamı Fatih Çelikkaya, bir soruşturma açarak ‘kademe durdurma’ ve ‘yer değişikliği’ teklifi ettirterek cezalandırmak istedi. Kaymakamın bu soruşturmasına karşılık Eğitim-İş Çanakkale Şubesi Yönetimi başkanlarına sahip çıktı ve Valilik önünde bir basın açıklaması düzenleyerek, “Burada valiliğin önünde çok net ifade ediyoruz,  Başkanımızın kılına dokunamazsınız.   Hiçbir cezayı kabul etmiyoruz” açıklaması yaptılar.

Valilik önünde düzenlenen basın açıklamasını okuyan Eğitim-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Şenol Eyüboğlu, “Bu topraklarda bugün bu basın açıklamasını yapmaktan tedirgin duyar hale geldik.  Neden?  Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk,  Anzac’larla ilgili bir açıklama yaparken,  Anzac askerlerinin analarına ‘Siz bu toprakların evlatlarısınız, çocuklarınızı merak etmeyin. Bu topraklar kendi toprakları, burada yatanlar bizim evlatlarımızdır’ demiş.  Bunu ortaya koyarken, insanlık sevgisi, insanlık onurunu en yüksek derecede ifade etmiştir.  Ama geldiğimiz şu ortama bakın ki, bu Çanakkale topraklarında birileri kin kusmak istiyor, birileri kin tohumları ekmek istiyor.  Kim bu?  Kim ki ulusal değerlerimize bu kadar tedirginlik, bu kadar rahatsızlık duyuyor.  Bu kişi Lapseki Kaymakamı.  Buradaki basın açıklamamızı yapmamızdaki temel etken, İzmir Marşının okutulmaması ile ilgilidir ve sendika başkanımızın yaptığı basın açıklamasını hazmedemeyen Sayın Kaymakam beraberinde soruşturma başlatmıştır.  Biz tabii ki buna izin vermeyiz” dedi.
Eğitim-İş Çanakkale Şubesi Başkanı Serkan Serbes’in kılına dokundurtmayacaklarını belirten Eğitim-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Şenol Eyüboğlu, “Buradaki toplanmamızın temel sebebi budur.  Eğitim-İş’in varlık sebebidir bu. Eğitim-İş asla bundan geri adım atmayacaktır.  Burada valiliğin önünde çok net ifade ediyoruz,  Başkanımızın kılına dokunamazsınız.  Hiçbir cezayı kabul etmiyoruz.  Bugün İl Milli Eğitim Müdürünü de ziyaret ettik,  Sayın Vali’yi de ziyaret ettiği ve bu görüşlerimizi kendilerine çok net ifade ettik.  Çanakkale’de ulusal değerlere karşı hassasiyet ortaya koyan Eğitim-İş’e saldıramazsınız.  Biz bu çiçekleri yalnızca İzmir’in dağlarında açtırmayacağız.  Biz bu çiçekleri Türkiye’nin her yerinde açtıracağız.  Burada Başkanımızı asla ezdirmeyiz, asla kılına dokundurtmayız” dedi.
“Yasa ve mevduata uymadığı için uyarıyoruz”
Eğitim-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Şenol Eyüboğlu açıklamasının devamında, “Lapseki ilçemizde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Lapseki kaymakamı Fatih Çelikkaya İzmir Marşı'nı siyasi figür diyerek tören programdan çıkartmıştır.  Sendikamız Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanımız Serkan Serbes, Eğitim-İş’in Atatürkçülük konusundaki hassasiyetine dayanarak sorumluluk içerisinde duruma hemen tepki göstermiş ve Kaymakamın bu kararını kınayan bir basın açıklaması yapmıştır. Şube başkanımızın basın açıklaması ulusal basında yer alması nedeniyle, Lapseki Kaymakamı Fatih Çelikkaya, Şube başkanımız hakkında usulüne uygun olmayan bir soruşturma başlatarak, ‘kademe durdurma’ ve ‘yer değişikliği’ teklifi ettirterek cezalandırmak istemiştir. Oysa ilgili mevzuat, yasa ve genelgelere göre sendika yöneticileri yaptıkları basın açıklamaları sebebiyle haklarında soruşturma açılamaz.  Lapseki Kaymakamı görevi yerine kasaba şerifi gibi davranan Kaymakam Fatih Çelikkaya ve Lapseki İlçe Milli Eğitim Müdürünü, yasa ve mevzuatlara uyumadığı için uyarıyoruz. Eğitim-İş olarak Atatürk Devrimlerinin ve Cumhuriyet değerlerinin yılmaz savunuculuğunu yapmaya devam edeceğimizi her yerde ve her zaman haykıracağımızı bildiriyoruz” dedi.
Eğitim-İş Çanakkale Şubesi Başkanı Serkan Serbes Ne Demişti?
Kaymakam Çelikkaya’nın İzmir Marşını programdan çıkarıldığı haberini alan Eğitim-İş Çanakkale Şubesi Başkanı Serkan Serbes şu açıklamayı yapmıştı: “Lapseki ilçesinde yarın gerçekleştirilecek olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören programında planlanan İzmir Marşı Kaymakam Fatih Çelikkaya’nın son dakika müdahalesi sonucu siyasi figür olarak nitelendirilerek programdan çıkartılmıştır. Yapılan bu uygulama tamamen siyasi bir karar olup İzmir Marşı’nı ve Mustafa Kemal Atatürk adını değersizleştirme çabasıdır. Eğitim İş olarak bu karara ve yapılan Atatürk düşmanlığına asla müsaade etmeyeceğiz.”
Şenay Azman