Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Thilo Pahl, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu üyelerini ziyaret ederek ilde yapılabilecek işbirlikleri ve yatırımlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleşen ziyarette, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, Yönetim Kurulu Üyesi Semih Toprak, Genel Sekreter Sema Sandal, GMKA Çanakkale Koordinatörü Recai Başaran, Konsolosluk Çevirmeni Yasemin Özbek Öncel ve ÇTSO Dış İlişkiler Sorumlusu Mehtap Göynüer hazır bulundu.
Ziyaretle ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu; “Oda olarak üyelerimizin dış ticaretini geliştirmek için çalışıyoruz. İhracat yapan sektörlerin dışında, daha fazla sektörden daha fazla firma ile ticari işbirliği tesis etmek istiyoruz. Türk-Alman Odasının fonksiyonu burada çok önemli bir yer tutuyor. Tabii ki bazı sorunlar, geliştirilmesi gereken alanlar da mevcut. Şirket kurma, depolama zorlukları, vize alınması alanlarında sıkıntılar yaşanıyor. Yakın gelecekte pandeminin etkilerinin azalmasıyla B2B, karşılıklı tanıtım faaliyetleri, fuar etkinlikleri vb. aktiviteler gerçekleştireceğiz. Örneğin Köln’de düzenlenen Anuga Gıda Fuarı öncelikli sektörlerimiz arasında yer alan tarım ve tarıma dayalı sanayi için çok önemli bir yer tutuyor. Çanakkale 1915 Köprüsünün devreye girmesiyle, inşa edilen otobanlarla da birlikte Çanakkale, İstanbul'a, sınır kapılarına 2-3 saatte ulaşılabilecek konumda bir şehre dönüşecektir. Tarihi, turizmi, bereketli toprakları ile burası başka bir coğrafya. Truva Müzesi dünyada gezilebilecek mekanlar içinde ilk 100'e girdi ve uluslararası ödüllere layık görüldü. Tübingen Üniversitesi uzun yıllar Truva kazıların yürüttü. 2020'de Forbes dergisi, şehrimizi en yaşanabilir Şehri seçti. Yaşam standartları burada yüksek. Asya’yı Avrupa’ya bağlayan stratejik-jeopolitik konumu, limanları, dış pazarlara yakınlığı, modern yaşam tarzı, havaalanları, adaları ile özel bir yer Çanakkale. Yenilenebilir enerji anlamında da Çanakkale, rüzgar kalitesi açısından ülkemizde 1. sırada yer alıyor” dedi.

“TÜRKİYE'NİN AVRUPA'YA YAKINLIĞI, PANDEMİDE ÜLKENİZİ DAHA CAZİP BİR HALE GETİRDİ”
Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Dr. Thilo Pahl; "Gümrük birliğinin modernizasyonu çok önemli. Bunun için diğer odalarla da çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’de dernek statüsünde olmayan, oda kimliğine haiz tek yabancı STK biziz. Almanya'daki tüm yatırırım ajansları ile bağlantımız var. Hâlihazırda yatırım yapmış olan Alman firmalar oldukça mutlular. Bunun sebebi; ihracat yapıyor olmaları, TL'deki değer kaybı, pandemiye rağmen üretim yapabiliyor olmaları, verimliliği devam ettirmeleri gösterilebilir. Lojistik açıdan da Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlığı, pandemide ülkenizi daha cazip bir hale getirdi. Yeni yatırım yapacak Alman firmalar için ise kur dalgalanmaları ve ekonomi politikanız risk unsurları olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.

“RÜZGAR ENERJİSİ ANLAMINDA ÇOK YÜKSEK BİR YATIRIM POTANSİYELİ GÖRÜYORUM”
Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht ise; “Türkçe bilen bir personelimiz ile hibrit, Türkçe dilinde bir webinar organize ederek üyelerinize taleplerini, sıkıntılarını, merak ettiklerini, vize ile ilgili meseleleri dile getirecekleri bir etkinlik yapabiliriz. İşbirliğimiz için bir sonraki adım, en kısa zamanda bu etkinliği gerçekleştirmek olabilir. Ben bu bölgede özellikle rüzgar enerjisi anlamında çok yüksek bir yatırım potansiyeli görüyorum. Alman Hükümeti enerji dönüşümü yaşıyor. Konsolosluğumuz yılda 160.000 vize veriyor. Adeta bir vize fabrikası gibiyiz. Vize prosedürlerine kolaylık getirilmesi bizim yükümüzü de önemli oranda hafifletecektir. Misafirperverliğiniz için heyetim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ziyaret günün anısına karşılıklı hediyelerin verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.


Kaynak: Haber Merkezi