Yeni yılın son günleri olması sebebiyle turizmdeki geçmiş hareketleri, turizmin gelecekteki beklentilerini Luvitour’un sahibi turizmci İkbal Akça’ya sorduk. Kötü ekonominin ve salgın hastalığın sektörü olumsuz etkilediğini söyleyen Akça, “Artık herkes normal hayatına geri dönmek istiyor. Seyahatlerini ertelemiyor” dedi.
 
2021’de turizm nasıl geçti?
 
2020 de ağır hissedilen pandemi, 2021’nin yaz aylarında turizmcilerin yüzünü güldürdü. Yurtiçi turlarımız gereken ilgiyi gördü, ayrıca 2020’de kapalı olan diğer ülkelerdeki giriş-çıkışların gevşemesiyle beraber vize işlemlerimizde ve yurt dışına geliş gidişlerde oldukça hareketlilik yaşandı. Bu hareketlilik artarak devam edecektir. 2021 beklediğimiz gibi uzun bir kapanmadan sonra turizmin asla durmayacağını bize gösterdi. Yılın son günlerine gelindiğinde ekonomik ve Pandemi nedenleriyle durgunluk yaşamıyor da değiliz.
 
2022’den beklentileriniz?
 
2022 yılı bahar aylarından itibaren iç ve dış turizmde hareketlilik olacaktır. Artık herkes normal hayatına geri dönmek istiyor. Seyahatlerini ertelemiyor. Pandemiyle birlikte Çanakkale ve Kuzeyege’ye olan ilgi her geçen gün artmakta. Bunu aldığımız otel rezervasyonu ve farklı yerel hizmetlerden anlayabiliyoruz. 2022’nin bir önceki seneden turizm anlamında daha iyi olacağını söyleyebilirim.  Yurt genelinde iç pazar hareketliliği 2021’e göre daha iyi olacak. Tabii Pandemi’nin şekillendirdiği gibi daha butik ve bireysel tatil anlayışıyla olacak bu. Yurtdışından daha fazla turist geleceğini söyleyebilirim bu sene. Çünkü turistler için hem ucuz, hem de kaliteli. Tatil onları bekliyor olacak. Aldığımız rezervasyonlar da bunu gösteriyor.
 
Turizmci olarak çalışmalarınız var mı?
 
Şehrimiz için de biz turizmciler ayrıca çalışmalar yapıyoruz. Şehrimizde konaklamayı daha nasıl arttırabiliriz? Daha nasıl tanıtımlar yapabiliriz ve turisti buraya çekebiliriz? Bununla ilgili dalış turizminde ve gastronomi turizminde ciddi çalışmalar yapılıyor tabii.
 
Okuyucularımıza son olarak ne demek istersiniz?
 
Hayallerimizin gerçek olduğu ve gerçekleştirmek için turizmcilere düşen görevleri her zaman yapabileceğimiz bir yıl olması dileğiyle, yeni yıllarını kutluyorum.
 
Hasan Sami Er