“Özel okuldan mucize beklemeyin”
Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş, tercih yapacak öğrenci ve velilerin ailelerine uyarılarda bulunarak, “ Rehber öğretmenlerin sözlerini dikkate alın. Bu sene başarı ortalaması yüksek. Türkiye’de 560’ın üstünde birinci var. O sebeple geçen sene yüzde 4’lük dilimden öğrenci alan okul, bu sene yüzde 2’lik dilimlere kadar çıtayı yükseltecek” ifadelerini kullandı.
 Çanakkale’de özel okul sayısının neredeyse devlet okullarını geçeceğini de sözlerine ekleyen Mantaş,  velilerin özel okullardan mucize beklememeleri gerektiğini söyledi. Mantaş, “ Bu sene 4-5 tane özel okul açıldı.  Özel okulların bir mucize yarattığı da yok. İstedikleri şey, ailelerin çocukların geleceği konusunda kaygılanıp, daha iyi eğitim alması açısından özel okula yönlenmeleri. Kamu okullarında laik eğitim ile ilgili ciddi bir mücadele veren eğitim kadrosu var, çok da çalışarak değerli işler yapıyorlar. Liselere giriş sınavında Çanakkale’nin otuzuncu sıralardan sekizinci sıraya yükselmesi gayret eden öğretmenlerin başarısıdır.  Özel okullardan çok daha başarılı kamu okullarımız var. Özel okulların da aynı sınavda başarı ortalamasının düştüğünü görüyoruz.  Kamu okullarını bırakmamak, onlara dört elle sarılmak lazım” dedi.
“Rehber öğretmenlere kulak verin”
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 1 Haziran'da gerçekleştirilen merkezi sınavın sonuçları 24 Haziran'da açıklanmıştı. LGS tercih ve yerleştirme kılavuzuna göre, LGS kapsamında lise tercihleri 12 Temmuz saat 17.00'ye kadar sürecek.
Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş, tercih yapacak öğrenci ve velilerin ailelerine uyarılarda bulunarak , “Rehber öğretmenlerin sözlerini dikkate almalarını tavsiye ediyorum.  .  Anadolu Liseleri nitelikli olmayabilir ama Vahit Tuna, İbrahim Bodur gibi Anadolu Liseleri nitelikli ve kaliteli. İyi eğitim veren kadroları kuvvetli okullar. Kimsenin boşta kalacağını zannetmiyorum ama tercih ettikleri okullarda yüzdelik dilimler düşecek.  Öğrenciler sınav sistemine alıştı, soruları öğrendi, o yüzden bu sene başarı ortalaması yüksek. Türkiye’de 560’ın üstünde birinci var. O sebeple geçen sene yüzde 4’lük dilimden öğrenci alan okul, bu sene yüzde 2’lik dilimlere kadar çıtayı yükseltecek” dedi.
“KAMU OKULLARINA DÖRT ELLE SARILIN”
Ailelerin devlet okulu yerine özel okulu tercih etmesini bir sistem dayatması olarak değerlendiren Mantaş, “Kamu okulu ve kamu okullarının verdiği eğitim çok daha iyidir. AK Parti iktidarının eğitimi piyasalaştırmasına yönelik bir revizyon ile özel okulu tercih edecek veliler bir kez daha düşünmelidir. Milil Eğitim Bakanı özel okul sahibi olunca durum böyle oluyor. Birçok insan öğretmen kökenli diye çok umut bağlasa da eğitimin piyasalaşması doğru değil. Çanakkale’de nerde ise özel okul sayısı devlet okulu sayısını geçti.  Bu sene 4-5 tane özel okul açıldı.  Özel okulların bir mucize yarattığı da yok. İstedikleri şey, ailelerin çocukların geleceği konusunda kaygılanıp, daha iyi eğitim alması açısından özel okula yönlenmeleri.   Kamu okulu anlayışını bırakmamak lazım. Kamu okullarında laik eğitim ile ilgili ciddi bir mücadele veren eğitim kadrosu var, çok da çalışarak değerli işler yapıyorlar.  Liselere giriş sınavında Çanakkale’nin otuzuncu sıralardan sekizinci sıraya yükselmesi  gayret eden öğretmenlerin başarısıdır.  Özel okullardan çok daha başarılı kamu okullarımız var. Özel okulların da aynı sınavda başarı ortalamasının düştüğünü görüyoruz.  Kamu okullarını bırakmamak, onlara dört elle sarılmak lazım” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk defa öğrencilerin tercihlerinde rehberlik etmesi amacıyla yüzdelik dilimlerine göre tercih robotu hazırladı. Öğrenciler, bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebiliyor. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2018'e ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapılabiliyor.
Ortaokulların müdürlükleri, öğrencinin elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin iki nüsha çıktısını alıp veliye imzalatacak ve bir nüshasını okulda saklayıp diğer nüshasını veliye verecek.
İLK EKRAN YEREL YERLEŞTİRME İÇİN AÇILACAK
Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercihte bulunabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihi yapabilecek. Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 5 okul; pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecek.
Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk komşu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek.
SONUÇLAR 22 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK
Bakanlığın takvimine göre, özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları 12 Temmuz'da tamamlanacak. Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da "http://www.meb.gov.tr ve https://eokul.meb.gov.tr" adreslerinden ilan edilecek.
Dilek Akşen