Son dönemde nohut Hindistan ve Arjantin'den, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek Kanada'dan, pirinç Tayland'dan, mısır konservesi Macaristan'dan, kuru fasulye ise Meksika'dan ithal ediliyor. Bu ürünler dolar bazlı ithal edildiği için, döviz kurunun yükselmesiyle fiyatlar da her geçen gün artıyor. Öte yandan bazı marketler bazı gıda ürünleri, gıda takviyeleri ve tüketim maddelerini kilitli dolaplarda satışa sunmaya başladı. Ayçiçek yağı, çikolata ve bebek mamalarına alarm takıldı.

Zamlarla ilgili vatandaşlar ise şunları paylaştı:
B.K:
Az önce yerel marketten alışveriş yaptım. 1250 gr yoğurt 25.50 TL, 10 adet yumurta 19.00 TL toplam 44.50 TL. Söyleyeceklerim bu kadar.
Ş.E:
Vatandaşlar artık market raflarında yerli ürün bulmakta zorlanıyor. Döviz kurundaki yükseliş çiftçiliğin maliyetini her geçen gün artırırken market rafları ithal ürünlerle doldu. Bir zamanlar kendi kendine yetebilen tarım ülkesi olarak gösterilen Türkiye, ithal tahıl ve bakliyat ürünlerine muhtaç hale geldi. Nohut Hindistan ve Arjantin'den, Mercimek Kanada'dan, Pirinç Tayland'dan, Mısır konservesi Macaristan'dan, Kuru fasülye ise Meksika'dan ithal ediliyor. Döviz kuru yükseldikçe fiyatlar katlanırken ithal ürünlerden bakliyat en çok zam görenler arasında oldu.
S.G:
32'li tuvalet kağıdı 7 Ocak 2021: 32,90 ?, 7 Aralık 2021: 131,50 ?. 11 aylık zam oranı : yüzde 299,70.
TUIK: TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,82, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,71 artış gerçekleşti.”
N:
Kimse mama göndermez oldu. Neden mi? Mamaların fiyatları uçtu. Bu canları doyurmak artık çok zor. Mamasız kaldık. Ekmek yok. Et yok. Mama yok. Para yok. Ne yapacağız? Bu kadar zam olur mu? Birileri dur desin bu fiyat artışlarına.
P.B:
Bu sabah tuvalet kağıdına gelen zam. Eskiden tuvalet kağıdı mı vardı değil mi? Moralimizi bozmayalım sakin.

Mine Tarım