Geçtiğimiz hafta içi perşembe günü, Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. Toplantısı ardından ilk açıklama İşveren tarafında (TİSK) 3100 TL, Sendika tarafında (TÜRK-İŞ) en az 3900 TL olsun teklifini yapmıştı. Üst üste gelen zamlarla her geçen gün eriyen Asgari Ücretli ise telaffuz edilen bu rakamlara tepki gösteriyor.  Tepki gösteren bir başka isim da DİSK/Genel-İş Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan oldu.

Aralık ayının başında başlayan Asgari Ücret Pazarlığının İkinci toplantısı da geçtiğimiz hafta içinde gerçekleştirildi. Ancak rakamlarda anlaşma sağlanamadı.   Yapılan teklifler beklentilerin altında kalırken İşveren tarafında (TİSK) 3100 TL, çalışan sendikası tarafında (TÜRK-İŞ)en tarafında en az 3900 TL rakamlarını sundu. Ancak sunulan her iki rakam  da asgari ücretliyi memnun etmezken tepkiler de devam ediyor.  Belirlenen rakamlara bir tepki de   DİSK/Genel-İş Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan’dan geldi.  Ceylan; “Milyonlarca emekçinin beklediği asgari ücret zammıyla ilgili yapılan toplantıların 3. oturumu geçtiğimiz günlerde yapıldı. Asgari ücret tespit komisyonu yaptığı toplantıdan sonra birtakım açıklamalar yaptı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) asgari ücretin 3 bin 100 TL, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu ise 3 bin 900 TL olmasını talep ettiği bilgisi kamuoyuna yansıdı. TİSK daha sonra yaptığı açıklamada Asgari Ücret Belirleme Komisyonu Toplantısı'nda asgari ücrete ilişkin hiçbir teklif veya rakam dile getirmediklerini belirtip, basına yansıyan rakamların hatalı olduğunu ifade etti. Yapılan açıklamada, tarafların üzerinde anlaşabileceği ortak bir rakam tespit edilebilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi” dedi.
Asgari Ücret En Az 5 Bin 200 TL Olmalı
Ceylan “2022 yılında asgari ücreti en az net 5 bin 200 TL olmalıdır. Bunun altında bir asgari ücret belirlemek emekçileri yoksulluk sınırının altında bırakarak sefalete sürüklemektir. Kamuoyuna yansıyan bu haberler hayatın gerçekleriyle bağdaşmamaktadır. Asgari ücret sadece işçinin kendisi için değil ailesinin de geçim şartları göz önüne alınarak hesaplanmalıdır. Bu hesaplamaları yapacak olan kurum, Türkiye İstatistik Kurumu’dur. TÜİK her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunduğu bekar bir işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin hesaplamayı bu yıl komisyona sunmaktan vazgeçmiş. Bu durum kabul edilebilirlikten çok uzaktır. Bir kamu kuruluşu olarak TUİK yapması gereken temel görevlerden imtina edemez. Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğine göre asgari ücrete ilişkin kararın bilgi ve belgelere göre hazırlanacak bir altyapıya dayandırılması zorunludur. Buradan emekçiler adına soruyoruz; bütün bilgilere sahip olduğu halde TÜİK neden bu verileri komisyona sunmaktan kaçınıyor? Yapılan oturumlardan sonra telaffuz edilen rakamlar kabul edilebilir olmadığı gibi, bilimsel verilerden ve içinde bulunduğumuz ekonomik koşullardan çok çok uzaktadır. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer almamamıza rağmen yaptığımız eylemlerle, mitinglerle haklı taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz. Bilimsel veriler ışığında gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında, asgari ücretten kesilen tüm kesintiler ve vergi kesintisi sıfırlanmalı, 2022 yılında asgari ücreti en az net 5 bin 200 TL olmalıdır. Bunun altında bir asgari ücret belirlemek emekçileri yoksulluk sınırının altında bırakarak sefalete sürüklemektir”  dedi.
Haber Merkezi