Boğaz Medya’da Ogün İnal’ın canlı yayınına konuk olan, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Çanakkale il Başkanı Berkan Karaca siyasetten ekonomiye ilişkin birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Partisinin politikalarını anlatan Karaca, “ Dünya’da bir kriz var ama Türkiye'de bambaşka bir kriz var. Dünyada ’da bir para bolluğu da var. Ama işte ne yazık ki ülkemize gelen bir para yok. Bizim yatırımı teşvik etmemiz lazım, bu olmadığı sürece de ekonominin düzelmesi mümkün değil” dedi. 
 
“Her geçen gün yoksulluk ve hayat pahalılığı arttı” diyen Karaca, “ Bu da fiyatlara yansıyor. Devamlı fiyatlar yükseliyor. Bizde isteriz düşük faiz ama, ülke ona hazır mı? Hukuku olmadıktan sonra, adalet olamadıktan sonra, bir eğitim bir dış politika olmadıktan sonra, ne yazık ki ekonominin düzelmesi mümkün değil ve her geçen gün daha da kötüye giden bir ekonomi var. Bunu düzeltecek kadrolar ne yazık ki söylüyorum yönetimde yok, işte bakın görüyorsunuz, hazine ve maliye bakanımız, yine görevden affını istedi. Affedilen bir bakanımızın yerine, Hazine ve Maliye bakanı bir iktisat eğitimi olmayan yeni bir bakan atandı. Ama sadece ekonomiyi bitmekte sadece yetmiyor. Genel başkanımız geçenlerde de söylüyor. 10 tane Nobel ödüllü iktisatçı, bu ekonominin başına koy, düzeltemezsiniz”  dedi.
 
 
DEVA Partisi İl Başkanı Berkan Karaca programa kendisiyle ilgili bilgi vererek başladı. 1986 Çanakkale doğumlu olduğunu aktaran Karaca, “İlk orta ve liseyi Çanakkale'de tamamladıktan sonra, İstanbul'da Hukuk Fakültesinde okumaya başladım. 2010 yılında mezun oldum. 2010 yılında stajımı tamamladığımdan bu yana, yaklaşık 11 yıldır serbest avukatlık mesleğini icra ediyorum. Evliyim bir oğlum var. Ailem burada, emekli öğretmen yaklaşık 40-45 senedir burada” ifadelerini kullandı.
 
‘Siyasette ne zaman başladınız?’ sorusuna ise, ‘’Ben çocukluğumdan itibaren, siyaseti takip eden onla ilgilenen, bir vatandaşım, güncel olaylarla ilgilenmeyi, ülkenin sorunlarını dert edinmeyi onlara çareler üretmeyi her zaman kendime görev adleden bir insanım. Aslında aktif bir siyaset hayatım olmadı ama, daha önce iktidarın partisinde, yaklaşık 6 sene önce yedek yönetimde yer aldım. İşte dediğim gibi aktif bir görevim olmadı, daha sonra akabinde her geçen gün kötüye giden, süreçlerden dolayı istifa ettim. Kısa bir müddet sonra, akabinde genel başkanımızın parti kurma, çalışmaları duyduğum anda, genel başkanımızın sosyal medyadan ve televizyonlardan, bildirdiği wep sitesine gönüllü olarak müracaatta bulundum. Daha sonra genel merkezde benimle iletişime geçtiler, ben ve benimle birlikte 4 tane arkadaşım ile, Ankara'ya davet edildik. 8 Temmuz 2020 tarihinde de kurucu heyette yer aldım. Bana da kurucu il başkanı görevini tevdi ettiler’’ cevabını verdi.
 
“PAZAR YERLERİMİZE DEVAMLI SAHADA OLMAYA ÇALIŞAN BİR PARTİYİZ TEŞKİLATIZ”
 
Partisinin Çanakkale ilçe örgütlenmeleri hakkında bilgi veren Berkan Karaca, “Kurucu olmak gerçekten kolay değil, ülkenin şu pozisyonunda, Allaha şükür gayet iyi gidiyor örgütlenme teşkilatlanma, çalışmalarımızda, şuana kadar yaklaışık12 ilçemiz merkez ilçemiz dahil, 10 ilçesinde örgütlendik. 2 ilçemiz var Eceabat ve Bayramiç orda da görüştüğümüz arkadaşlar var. Bizim partinin bir prensibi var. En iyisini en düzgün, en dürüst insanı ile işini iyi yapan, arkadaşlarla yola çıkmak istedik. Bu konuda biraz, hassasiyet gösteriyoruz. Ama aralık sonu itibari ile de tüm teşkilatlanmayı tamamlayacağız. İnşallah 2023 Haziran’da da Ocak ayı itibari ile hazır olacağız. Ben 12 ilçeyi ’de 3 kere minimum, gitmişimdir. Devamlı arkadaşlarımız ile gidiyoruz. Ciddi emek veriyoruz. İlçelerimize köylerimize pazar yerlerimize devamlı sahada olmaya çalışan bir partiyiz teşkilatız. Sahada ne yazık ki iktidarın ve o küçük ortağının baskılarından, tehditlerinden korkan bir kesim var. İnsanlar korkuyor sessizce kulağımıza yaklaşıp sizi destekliyoruz ama çocuğum devlet memuru eşim bir resmi görevi var. Tayininden korkuyor işten atılmasından korkuyor. Böyle bir süreçlerle karşı karşıya kalıyoruz. Teşkilattaki arkadaşlara da baskı uygulamaya çalışıyorlar. Ama biz yürekli cesur arkadaşlarımız ile birlikte, gönüllülük esasına dayalı cesur bir şekilde korkmadan önümüze bakarak, bu ülkenin sorunlarına deva olacak, kadrolarla birlikte yola çıktık. İnşallah da bu devletin iktidarına talip olarak iyi bir yönetim gerçekleştireceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
 
“BU TEK ADAM REJİMİ İLE ÜLKENİN YÖNETİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
 
Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi üzerine yapılan eleştiriler olduğuna yönelik sorular üzerine Karaca, “Bu tek adam rejimi ile ülkenin yönetilmesi mümkün değil’’ dedi. Karaca, ‘’Biz zaten parti programımızda, açıklandığı zaman ilk söylenen şeylerden birisi güçlendirilmiş parlamenter sistem, zaten 6 tane muhalefet partisi, bu parlamenter sisteme geçişle ilgili, çalışmalarını bir arada sürdürüyorlar. Tabii ki tek bir kişini ağzından çıkan şeyler bu ülkenin yönetilmesi mümkün değil, 84 milyonun yaşadığı, bu büyük ülkemizin tek kişinin ağzına bakmasını doğru bulmuyoruz. Sistemin değişmesi gerektiğine inanıyoruz. 1923’den cumhuriyetin kurulmasından itibaren, şu zamana kadar ki borcumuzu iki’ ye katladık. Hatta, iki katından fazlası bu ülke bu sistemi kaldırmıyor. Bu tek adam rejimi ile ülkenin yönetilmesi mümkün değil, İktidar olursak ’ta ilk yapacağımız işlerden bir tanesi, sistemi değiştirmek olacak” dedi.
 
Ekonominin sıkıntılı süreçlerden geçirilen dönem ve ne kadar sürede düzelebileceği ihtimali ile ilgili, ‘Türk ekonomisi nereye gidiyor’ sorusuna cevap veren Karaca, ‘’Genel Başkanımız yaklaşık 13 yıl ekonominin başında duran, ülkenin ekonomisinin en iyi dönemlerine, yaşamasına sebep olmuş, kendisi ve ekibin başında olmuş birisi, 2012 yılında, 3,500 dolardan 12,500 dolara kişi başına milli geliri çıkaran ve şu andan her geçen gün geriye giden 8 binlere düşen, dediğim gibi işte liyakat sahibi olmayan, mesela merkez bankasında son 2 yılda 4 kez merkez bankası değişti. Bağımsız ve tarafsız olması gereken bir merkez bankası, ne yazık ki sayın cumhurbaşkanımız tarafından devamlı müdahale edilmek suretiyle, görevden almalarla, faizi düşürmelerle dövizde yükselmeye başladı” açıklamasında bulundu.
 
“İLK BAŞTA ÖZGÜRLÜKLERİMİZİ TESİS ETMEMİZ LAZIM”
 
Karaca şöyle devam etti: “Her geçen gün yoksulluk hayat pahalılığı arttı. Bu da fiyatlara yansıyor. Devamlı fiyatlar yükseliyor. Bizde isteriz düşük faiz ama ülke ona hazır mı hukuku olmadıktan sonra, adalet olamadıktan sonra, bir eğitim bir dış politika olmadıktan sonra, ne yazık ki ekonominin düzelmesi mümkün değil ve her geçen gün daha da kötüye giden bir ekonomiye de üzülerek söylüyorum göreceğiz. Bunu düzeltecek kadrolara ne yazık ki söylüyorum yönetimde yok, işte bakın görüyorsunuz, hazine ve maliye bakanımız, yine görevden affını istedi. Affedilen bir bakanımızın yerine, Hazine ve Maliye bakanı bir iktisat eğitimi olmayan yeni bir bakan atandı. Ama sadece ekonomiyi bitmekte sadece yetmiyor. Genel başkanımız geçenlerde de söylüyor. 10 tene Nobel ödüllü iktisatçı, bu ekonominin başına koy, düzeltemezsiniz diyor. Çünkü hukuk en önemlisi hukuk hukukun üstünlüğüne inanmayan, adalete inanmayan, yargıya devamlı müdahale eden, bağımsız olmayan bir yargıda ne yazık ki ekonominin düzelmesi de mümkün değil. Biz ilk başta özgürlüklerimizi tesis etmemiz lazım, demokrasiyi tesis etmemiz lazım.”
 
“TÜRKİYE'DE BAMBAŞKA BİR KRİZ VAR”
 
“Genel başkanımız ekonominin başında iken, 2008-2009 yılında dünya küresel krizde 6 aylık bir süreçte, bu krizden çıkaran, bir yönetimin başındaydı. Biz şu an yine aynı şeyi söylüyoruz. Bizim yaptığımız toplantılarda, açıklamalarında 6 aylık bir sürede biz bunu düzeltiriz diyorlar. Çünkü düzgün dürüst, işi bilen kadrolarla, ekonomiyi biz 6 ay içerisinde düzeltiriz Deva Partisi olarak. Evet dünyada bir kriz var ama Türkiye'de bambaşka bir kriz var. Dünyada ’da bir para bolluğu da var. Ama işte ne yazık ki ülkemize gelen bir para yok. Bizim yatırımı teşvik etmemiz lazım, bu olmadığı sürece de ekonominin düzelmesi mümkün değil.”
 
“MECLİSTE AÇIK ARA GEÇECEK BİR FARKLA KAZANMALIYIZ”
 
 Siyasetin gündeminde bir süredir çok tartışılan konularının başında gelen erken seçim ile ilgili ise Berkan Karaca; “İktidarla küçük ortağı ile yönetemeyeceği zaten ortada bu sebeplerle 2023 Haziran ayına kadar devam edeceklerini düşünemiyoruz. Kendileri o sürece kadar iktidarlarını devam ettirmek istese de biz 2022’nin ilkbaharında veya sonbaharında seçim olacağını düşünüyoruz. Partimiz yetkilileri de bu şekilde açıklamalar yapıyor. Ama şöyle bir seçim olacak, yerine gelecek olan partilerde çok önemli. İktidarı 1- 2 puanla geçmek yerine mecliste açık ara geçecek bir farkla kazanmalıyız” diye ifade etti. 
 
Ogün İnal