MECLİSTE ATATÜRK HEYKELİ TARTIŞMASI  

“Cumhuriyet Meydanı’ndaki heykel Atatürk yaşarken yapıldı”

Çanakkale’de İl Genel Meclisi Kasım ayı bütçe görüşmelerinde İl Özel İdaresi 2022 yılı bütçesi 204 milyon TL olarak belirlendi. Bütçe görüşmelerinde İl Özel İdaresi önüne Atatürk Heykeli yapılması görüşülürken, Cumhuriyet Meydanı’ndaki heykelin değişmesi gerektiği konusu ise farklı bir tartışma başlattı.

İl Genel Meclisi Kasım ayı bütçe görüşmeleri önceki gün İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder başkanlığında yapıldı. Mecliste daha önceki yıllarda bütçede ödenek ayrılmadığı için İl Özel İdare binası önüne yaptırılmayan Atatürk büstünün yapımı gündeme geldi.  CHP Grubu büstün yapımı için kaynak ayrılması talebini yinelerken, projenin bu dönemde hayata geçirilmesini istedi. Cumhuriyet Meydanı’nda yıllardır duran Atatürk Heykeli’nin de küçük olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini dile getiren Meclis Üyesi Erdal Güler ise, farklı bir bakış açısı getirdi. CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Ar da, “Bildiğim kadarıyla Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’ndaki heykel Atatürk yaşarken yapılan üç, dört heykelden biri. Geçmişiyle ilgili önem arz etmektedir. Eserin anlamı vardır. Onu oradan söküp, büyük boyutlu koymak Atatürk’ü ne büyütür, ne küçültür. Gönüllerimizdeki yeri anlamlıdır. O yüzden heykelin muhafaza edilmesinin nedeni budur. Yoksa Çanakkale Belediyesi istese beş katlı apartman büyüklüğünde de heykel diker” dedi. 
Bütçe ile ilgili söz alan ve CHP Grubu adına konuşan Av. Güneş Pehlivan, “2020 ve 2021 meclis çalışmaları içinde bir talebimiz vardı. İl Özel İdaresi hizmet binası önüne bir Atatürk anıtının yapımı hususu. Bu konuda alınan meclis kararlarına rağmen hayata geçirilemedi. Neden yapılmadığı ile ilgili soru önergesi verdik, cevap alamadık. Herhangi bir ödenek ayrılmamasından ötürü 2021’de yapılamayacağına dair bilgi aldık. Bu dönem ayrılan bütçe ile anıtın yapımı konusunda mutabakata varıldı. Hayata geçirileceğini umuyoruz” dedi.
AK Parti Grubu adına konuşan Bülent Korkmaz ise, “2022 bütçemizi komisyonumuz 20 gün boyunca çalıştı. Bütçemizi 204 milyon olarak tasarladık. Binamızın önüne de Atatürk Anıtı için kaynak ayırdık. Bütçemiz köylerimize, ilçelerimize hayırlı olsun” dedi.
MHP Grubu adına konuşan Biga Meclis Üyesi Enver Koç da, “Köylerimize, Çanakkale’mize ülkemize hayırlı olsun” dedi.
“Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk büstü değişmeli”
Meclis Üyesi Erdal Güler ise, “Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk büstü de küçük kalmıştır,   buradan çağrıda bulunalım. Çanakkale’mize yakışır büst yapılsın” dedi.
“O heykel Atatürk yaşarken yapıldı”
CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Ar, “Bildiğim kadarıyla Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’ndaki heykel  Atatürk yaşarken yapılan üç, dört heykelden biri. Geçmişiyle ilgili önem arz etmektedir. Onu oradan söküp, büyük boyutlu koymak Atatürk’ü ne büyütür, ne küçültür. Gönüllerimizdeki yeri anlamlıdır. O yüzden heykelin muhafaza edilmesinin nedeni budur. Yoksa Çanakkale Belediyesi ortak müşterekimizdir, isterlerse beş  katlı apartman büyüklüğünde de heykel dikerler” dedi. 

ATATÜRK HEYKELİ HAKKINDA
Cumhuriyet Meydanı’ndaki Anıtın arka kısmındaki duvarda, Ata’nın Gençliğe Hitabesi yer alıyor. Heykel kısmını yapan Nijat Sirel, heykeli 1934 yılında tamamladı ve Çanakkale’ye nakletti. Çanakkale Atatürk Heykeli’nin boyu 1.80 metre, kaidesi 2 metredir. Anıtın açılışı 19 Mayıs 1937’de gerçekleştirildi.

Mine Tarım