Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek geçtiğimiz hafta sonu sosyal medyadan paylaştığı bir paylaşım ile 1875 yılında Güzelyalı depreminde neden olan aktif fay hattının 500 metre yakınından sıcak su çıkışı başladığına dikkat çekerek, sıcak suyun deprem habercisi olabileceğini ifade etti. Bir süre paniğe sebep olan deprem konusunda bir uyarı yapan Perinçek, ‘’Deprem hemen olacak demiyorum. Fakat deprem riskinin çok arttığını söylemek isterim. Bu bilgiyi vermezsem görevimi aksatmış olacağım. Çok basit tedbirler ile bugün ve gelecekte olacak depremlerin zararını azaltmak bizim elimizde’’ dedi.

 Deprem Uzmanı Profesör Doktor Doğan Perinçek 1875 yılında Güzelyalı depreminde neden olan aktif fay hattının 500 metre yakınından sıcak su çıkışı başladığını ifade etti ve “Sıcak su deprem habercisidir” diyerek sosyal medya aracılığı ile bir paylaşım yaptı.  “Çanakkale Dikkat” başlığı ile Perinçek şu paylaşımı yaptı: ‘’1875 Güzelyalı depreminin nedeni olan fay hattından bir aydır kaynar su çıkışı başladı. 14 yıl önce ilk defa tanımlayıp haritaladığımız aktif fay hattından sıcak su çıkıyor. Su çıkışı haritaladığımız fay hattına sadece 500m mesafede. Sıcak su haberini arkadaşım Bünyamin Nami Tonka bey verdi. 10 dakika içinde su çıkışının olduğu Çanakkale Boğazı kıyısına gittim ve incelemelerimi tamamladım. 14 yıl önce tanımladığım fay ile sıcak su çıkışının ilişkili olduğunu saptadım. Çanakkale halkına ve ilgililere duyuruyorum. Deprem hemen olacak demiyorum. Fakat deprem riskinin çok arttığını söylemek isterim. Bu bilgiyi vermezsem görevimi aksatmış olacağım. Çok basit tedbirler ile bugün ve gelecekte olacak depremlerin zararını azaltmak bizim elimizde. Hatırlayalım 1999 depremi öncesi Yalova da kuyularda sıcak su çıkışı olmuştu. Kuşadası Sisam depremi sonrası ise fay hatları boyunca sıcak su çıkışı başlamıştı. Sıcak su çıkışı; deprem habercisi olan verilerden bir tanesi. Gözlemlerimi ve düşüncelerimi yazmaya devam edeceğim" şeklinde deprem riskine karşı uyardı.
 
Geçtiğimiz gün ulusal bir gazeteye mülakat veren İTÜ'lü emekli akademisyen Prof. Dr. Okan Tüysüz’de, Türkiye’de fay hatlarının üzerinde problem olduğunu ifade ederek ; "Ülkemizde 500’den fazla, yüzey kırığı oluşturabilecek fay var. Bu faylar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 2011 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda gösteriliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası geçtiğimiz aylarda diri faylar üzerinde oturan 22 ile ait raporlar yayınlayarak diri faylar üzerinde yerleşimim mümkün olduğunda önlenmesi ve bunun kurallarının ne olması gerektiğini haftalar boyunca raporlar halinde yayınladı, ilgili kurumların dikkatini çekti. Ülkemizde 22 il yüzey kırığı oluşturabilecek faylar üzerinde yer alıyor’’ dedi.
 
Ayrıca Türkiye’de diri faylar hakkında ise; Tüysüz; ‘’ Türkiye Diri Fay Haritası verilerine göre ülkemizde yapıları doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı üzerinde 110 ilçe var. Bunun yanı sıra çok sayıda ilçe de diri faylara çok yakın konumda yer alıyor. MTA tarafından yayınlanan haritalara göre diri fay üzerinde yer alan ilçeler belirlendi. Ancak çoğu fayın yeri metre bazında bir doğrulukla bilinmiyor. Bu nedenle diri fayların tam olarak nerede olduğunun jeoloji ve jeofizik mühendisleri tarafından yapılacak özel araştırmalar ile belirlenmesi gerekiyor. Bu ilçeler asında da Çanakkale kentinde Çan, Yenice’’ ilçelerinin yer aldığını ifade etti. 
 
İbrahim Akın kazancı