Adalet Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Türkiye’de Adalet konusunda eleştirilerini sıralayarak, ‘’Adalet maalesef bir telefona bağlanmış durumda, maalesef Trump telefon ediyor. Rahip Brohnson casusluk ile suçlanan özel uçakla Amerika'ya gönderiliyor. Merkel telefon ediyor, casusluk ile suçlanan Deniz Yücel uçakla Almanya'ya gönderiliyor. Macron telefon ediyor. Fransız vatandaşı derhal tahliye ediliyor’’ dedi.

 Adalet Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek; ‘’Bugüne kadar yargıda herhangi bir reform yapılmadı. Reform diye sunulanlar, bazı kanunlarda yapılan değişiklikler’’ diyerek yargı konusunda birçok temel eleştirisini sıraladı.

 ‘’Reform konusunda samimi iseniz, Anayasa değişikliği yapmamız gerekiyor’’
 ‘Bir toplum için en büyük tehlike yasama yürütme, yargı erklerinin tek elde toplanmasıdır’ diyen  Plan Bütçe Komisyonunda konuşan Muharrem Erkek; ‘’AKP Genel başkanı bizzat yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını zedeliyor, Bunu zedeleyen açıklamalar yapıyor. Tavırlar ortaya koyuyor. Ama konuşmamın başında çok samimiyetle, şunu paylaşayım yapılması gerekenler aslında çok basit bu zamana kadar bir reform yapılmadı. Reform diye yapılanlar bazı kanunlarda yapılan değişiklikler, bizler hukukçuyuz samimi olmamız gerekiyor birbirimize, reform nasıl olur? Reform yargıyı yürütmenin tahattünden, kurtarmakla olur. Montesqu kanunların ruhu kitabında kaç yüzyıl evvel söylemiş, Bir toplum için en büyük tehlike yasama yürütme, yargı erklerinin tek elde toplanmasıdır. Bugün yaşadığımız bu, kuvvetler ayrılığının olmadığı bir sistemde, hukuk devletinden bahsedilebilir mi? Evet gerçekten reform konusunda samimi iseniz, Anayasa değişikliği yapmamız gerekiyor.’’ dedi.
 ‘’Casuslar özel uçakla gönderiliyor’’
 CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, ‘’Bugün telefonla yargı harekete geçiyor. Casusluk iddiasıyla tutuklananlar özel uçaklarla memleketlerine gönderiliyor, öbür tarafta, Boğaziçi Üniversitesindeki 2 öğrenci bir aydır hâlâ tutuklu. Tutuklama tedbir diyorsunuz ne tedbir var bu çocuklarla ilgili, Boğaziçi üniversiteli 2 öğrenci 1 aydır metris cezaevinde tek kişilik hücrede tecritte kalıyor. Terörist mi bunlar, Boğaziçi üniversitesinde öğrenciler evlerine sabah, kapılarına silahlarla girildi. Çıplak aramalar yapıldı. Bu sistem doğru mu ya, telefon etseniz gelir öğrenciler ifade verir. Osman Kavala herhalde 4 yıl oldu tutukluluğu, Şimdi burada herkes hukukçu, 1 mahkeme kararı olmadan aleyhinde bir karar olmadan bir insan nasıl 4 yıl cezaevinde kalabilir. Üstelik beraat kararı veriliyor oybirliği ile, maalesef telefonla casuslar özel uçakla gönderiliyor. Çünkü o iddialar ile tutuklanıyor. Durum içler acısı’’ şeklinde konuştu.
128 Milyar Doların ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük kamu zararı’ olarak nitelendiren Muharrem Erkek, ‘’Mesela 128 Milyar Dolar nerede diye soruyoruz. Merkez Bankasındaki her bir doların sahibi de millet, mesela 128 milyar dolar nerde diye soruyoruz. Savcıları, mülki amirleri harekete geçiriyorsunuz. Neden? 128 milyar dolar merkez bankasının kasasında olsaydı, peki hukuk devleti bu kamu zararlarını soruyor mu? Cumhuriyet tarihinin en büyük kamu zararı, 6 liradan satıldı peyder pey, dövizi ve faizi baskı altında tutabilmek için, onu da başaramadınız, sattınız peyde pey, vatandaş kimse bilmiyor hangi faizlerle hangi yöntemle sattınız bilinmesi lazım değil mi? gerçi sizde bilmiyorsunuz bizde bilmiyoruz. 128 Milyar dolar nerede diye soruyoruz. Savcılar harekete geçiyor mülki amirler hareket geçiyor afişler toplanıyor. Gözaltılar neden, neden bu korku, siz ne yapmaya çalışıyorsunuz yani, Nasıl hukuk devletini tesis edeceğiz, başka birçok haklı soru da var. Broşürler toplatılıyor yani soru sorulmayacak, Basın özgürlüğü yok edildi, ifade özgürlüğü yok edildi. Toplantı ve yürüyüş hakkın yok. Ondan sonra çok güzel hukuk devleti, Kimse gerçekten inanmıyor’’ diye ifade etti.
 ‘’Yargının düşürüldüğü duruma bakın’’
“İnsanlar tutuklandı neden bir telefonla serbest bırakıldı?” diyerek konuşan Muharrem Erkek; ‘’Adalet maalesef bir telefona bağlanmış durumda, maalesef Trump telefon ediyor. Rahip Brohnson casusluk ile suçlanan özel uçakla Amerika'ya gönderiliyor. Merkel telefon ediyor, casusluk ile suçlanan Deniz Yücel uçakla Almanya'ya gönderiliyor. Macron telefon ediyor., Fransız vatandaşı derhal tahliye ediliyor. En son İsrail Cumhurbaşkanı telefon etti iki tane, casus yakalandı dediniz, hukukçuyuz biz bir insan hakkında hüküm kurulmadan, casus denir mi bir insana, ama nerde, masumiyet karinesi, bir telefon teşekkür etti Erdoğan'a ya ne kadar acı bir şey yargı açısından Burada yüksek yargı temsilcilerinin üyeleri var, yargının düşürüldüğü duruma bakın madem delil yoktu, bu insanlar neden tutuklandı. İnsanlar tutuklandı neden bir telefonla serbest bırakıldı. Böyle bir tablo olabilir mi ondan sonra hukuk devleti diyeceğiz, adalet diyeceğiz. Adalet böyle battıkça vatandaş daha çok yoksullaşıyor. İşsizlik büyüyor, hayat pahalılığı büyüyor’’ şeklinde konuştu.
 İbrahim Akın Kazancı