Dolar’daki yükseliş, kahvenin merkezi Brezilya'da geçtiğimiz aylarda yaşanan don olayları sonrasında kahve tedarikinde yaşanan sıkıntılar yüzünden Türk Kahvesi’nin fiyatı 110 Lira’ya yükseldi.

Ölçer Toptan Firmasının yetkilisi Yakup Ölçer İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada kuruyemiş piyasasında son dört ayda durgun giden satışların, Dolar’ın yükselmesi, yaşanan don olayı ve piyasalardaki belirsizlik nedeniyle durma noktasına geldiğini söyledi.“Türk Kahvesi’nin fiyatı çok yüksek” diyen Yakup Ölçer, “Bir hafta öncesine kadar kilosunu 85 liradan sattığımız Türk Kahvesi bu hafta 110 Lira’ya yükseldi. Don da etkili oldu. Son dört aydan beri satışların düşük olmasının en büyük nedeni Brezilya’da yaşanan don olayı” dedi.

“İnsanlar tedirgin, ne mal alıyor, ne satıyor”
Sektörü ile ilgili piyasadaki stok konusu ile ilgili de konuşan Ölçer, “Kahve yok ki, stok olsun, çekirdek kahvenin tedarikinde sorun yaşanıyor. Satışlarımız yüzde 70 düştü. Kuruyemişte de ithal olan ürünlerin fiyatı yüksek. Badem, kaju ve siyah çekirdek sıkıntılı. Dolar’a bağlı olarak fiyatlar artıyor. İnsanlar tedirgin, ne mal alıyor, ne satıyor. Bütün ürün gruplarında durum böyle” diye konuştu. Öte yandan Brezilya bu yıl tarihinin en kurak yıllarından birisini yaşarken, Temmuz ayında Arabica çekirdek üretiminin gerçekleştiği Minas Gerais bölgesinde hava sıfırın altına geriledi. Bu da don olaylarını beraberinde getirdi. Bölgede soğuk havaların kahve üretimini henüz tam olarak ne kadar etkilediği bilinmiyor. Ancak uzmanlar, söz konusu derecelerin kahve bitkilerini olumsuz etkileyeceğini söylüyor.
 
Mine Tarım