Lira cinsinde değer kaybı yaşayan vatandaşlar, değişen fiyatlardan etkilenmemek için paralarını TL’de tutmak istemiyor. Türk lirasının anlık değer değişimi hakkında değerlendirme yapan finans uzmanı Ömer Karabay, ‘’Türk halkı Türk Lirası hariç her yatırıma güvenir oldu. Ayçiçek yağı, şeker un bile TL’den daha değerli yatırım aracı oldu’’ şeklinde konuştu.

Yatırım konusunda ise ne yapılması gerekir sorusuna Karabay, ‘’İçinde bulunduğumuz hafta boyunca değer kaybı yaşayan Türk Lirası (TL) bütün yatırım araçları karşısında değer kaybı yaşadı. Geçtiğimiz günlerde 13 TL seviyelerini gören Dolar, haberi yazarken 12 TL’de işlem görüyor” dedi.

“Dolar’dan TL’ye, Altından Türk lirasına geçenlere sabır dilemek lazım”
Artan değer kaybını değerlendiren ve yatırım tavsiyesi veren Finans Ömer Karabay, ‘’Bu süreçte parasını geçmişte Dolar’dan TL’ye, Altından Türk lirasına geçenlere sabır dilemek lazım, onlar adına üzülüyorum. Çok değil geçen haftalarda 10 TL'den dolarını satanlar bile pişman oldu. Uzun zamandır böyle bir durum yaşamadık. Yaklaşık 19 yıldır iki gün önce yaşanan değer kaybı bir günde hiç yaşanmadı, bir anda yüzde15’in üstünde değer kaybı yaşandı. Asıl soru peki şimdi yatırım olanlar ne yapmalı, hızlı düşüşler artışlarsa almalı mı satılmalı mı? Oluyor ben bu konuda tespit yapabilirim bu bir öneri değil elbette herkes de neyin ne olduğunu görüyor’’ şeklinde konuştu.

“Türk Lirası hızlı ve acımazsızca değer kaybediyor” diyen Ömer Karabay, ‘’Görüyoruz öyle bir değer kaybı yaşanıyor ki TL karşısında adeta her geçen gün her şey değer kazanıyorken, TL derin kayıplar yaşıyor. Bu bir sarmal oldu adeta, parasını TL dışında başka herhangi bir yatırım aracına yatıran herkes değer kazanırken, parasını daha az seviyelerden bozduran vatandaşlar ise enflasyon altında her geçen gün daha da derin etkilendi. Onun için diyorum ki ben Türk halkı Türk Lirası hariç her yatırıma güvenir oldu. Ayçiçek yağı, şeker un bile TL’den daha değerli yatırım aracı oldu. Market ürünleri gıda ürünleri, teknoloji ürünleri bile TL karşısında değer kazanıyorsa, enflasyon artık haftalık aylık değil günlük hatta saatlik ise yatırım tavsiyesi versek ne anlamı var bilmiyorum’’ diye ifade etti.
Döviz artışının akaryakıtta etkisi üzerine ise Karabay, ‘’Dövizin artması dikkat ederseniz her gün benzinden, diş macununa her şeye zammı anlık getiriyor. Bu kriz artık cari dengesizlik krizidir. Bunu herkes görüyor. Bunu her gün yaşıyoruz. Benzin kuyruğuna girenler bir önceki zamdan doğrudan etkileniyor. Zamdan etkilenmemek için depo dolusu benzin alınıyor, bu sadece Latin Amerika ülkelerinde olurdu’’ dedi.

İbrahim Akın Kazancı