Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi ve ÇASEMDER işbirliği ile ‘Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz’ konulu sunum gerçekleştirildi. Sunumda sağlık çalışanlarının yaklaşımına dair yapılan araştırmanın sonuçları da katılımcılara sunuldu.

Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER) Bürosu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Türk Kadınlar Birliği tarafından yürütülen ‘Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz’ Projesinin Çanakkale’de yapılan 1. İzleme Çalışmalarının sonuçları paylaşıldı. Yapılan etkinlikte açılış konuşmasını yapan Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi Başkanı Meral Ulucan, AB Delegasyonunun desteğiyle, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin de ortak olarak katkı verdiği Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz Projesini 2020 Ocak ayında başlattığını belirtti.

Ulucan, proje ile ilgili olarak, “35 ilde yürütülen proje faaliyetleri ile kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede uluslararası sözleşmelerin ve ilgili ulusal mevzuatımızın tanınırlığını ve uygulanmasını sağlamak için yereldeki aktörlerin farkındalığının artırılması, sözleşmelerin ve yasaların hayata geçirilmesini sağlayacak izleme ve savunuculuk becerilerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Çanakkale’de hak temelli çalışan kadın kuruluşlarının katılımıyla, şiddet ve çalışma yaşamı ana temalarında ilgili kurum ve kuruluşları nezdinde bir izleme çalışması yürütülmüştür. 1. İzleme çalışmalarına Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi ve Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği katılmıştır. Bundan sonra da devam edecek olan izleme çalışmalarından beklentimiz ulusal ve uluslararası yasal güvencelerimizin hayata geçirilmesine katkı verilmesidir” dedi.

“Artı değer katacak”
“Proje kapsamındaki illerde bu amaca ulaşmak için gerçekleştirilen faaliyetler, ilgili kesimler ile iletişim ve iş birliğinin gelişmesini de sağlayacaktır” diyen Ulucan, “Öte yandan bu faaliyetler projenin uygulandığı diğer illerde olduğu gibi Çanakkale’de de sivil toplum örgütlerinin kurum ve karar verme mekanizmalarıyla tanışmalarına vesile olacak, yeni iş birliklerinin oluşmasını sağlayacak ve katılımcılık açısından da önemli bir artı değer katacaktır” dedi.
Ulucan’ın konuşmasının ardından İzmir Bölge Mentörü Büke Çelem projeyi tanıtımı ve Çanakkale İli 1.İzleme Çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Anket sonuçları paylaşıldı
Ardından ÇASEMDER Başkanı Ulviye Çalıdağ, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına destek vermek amacıyla izleme çalışması yürüttüklerini belirtti. Çalıdağ, Sağlık Kurumlarında Karşılaşılan Şiddet Vakalarına Karşı Sağlık Çalışanlarının Yaklaşımı Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Anket sonuçlarına göre en çarpıcı maddelerden biri ‘İş yaşamınız boyunca kadına yönelik şiddet olgusu ve şüphesi ile karşılaştınız mı?’ sorusuna katılımcıların yüzde 74,4’ü ‘evet’ cevabını vermesi oldu. Çalıdağ, kadına şiddet konusunda farkındalık yaratılması için çalışmaların devam edilmesinin önemine vurgu yaparak konuşmasını sonlandırdı.
Son olarak Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Avukat Ezgi Deniz Ünsal, Birleşmiş Milletler (BM) düzeyindeki 9 temel insan hakları sözleşmesinden biri olan Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi olan CEDAW ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

Ogün İnal