Kasım ayında indirimlerin gelmesi ve sanal e-ticaret markalarının ürünlerini indirimli satılmasıyla birlikte, internet alışverişi popüler bir hal aldı. Peki internetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Bilişim Teknolojileri Uzmanı Emre Karadağ İşte Çanakkale okuyucuları için cevapladı. Karadağ, “Güvenli alışverişte en başta aceleci davranmamak gerekir, sakince alınacak site araştırılmalı, çünkü internet alışverişinde son pişmanlık fayda etmez’’ dedi.

İçinde bulunduğumuz Kasım ayında e-ticaret mağazalarının indirimleri ile alışverişler özellikle internet üzerinden daha da yaygınlaştı. Pandemi’de daha da artış yaşanan e-ticaret oldu. Koronavirüs sebebiyle herkesin evlerindeyken iki yılda, internet üzerinden yapılan alışverişlere ilgi hiç olmadığı kadar arttı.
Güvenli alışverişte en başta dikkat edilmesi gereken konuları sıralayan Emre Karadağ, ‘’Güvenli alışverişin olmazsa olmazı en başta, bilinen güvenli kaynaklık alışveriş sitelerini kullanmak, URL ve site adreslerinde yer alan adresler güvenlik sertifikasyonunda yer alıyor mu diye bakılmalı, yorumları olan ve internette daha önce alışveriş yapanların o siteler hakkındaki değerlendirmeleri bakılmalı ve diğer nokta bence en önemli nokta kredi kartı ile alışveriş yapanların güvenli ödeme yöntemleri ve onaylı bir şekilde alışveriş yapmaları kartları kopyalanmaması için bankanın oluşturduğu güvenlik adımları dikkat edilmeli’’ dedi.
Kasım ayında efsane indirimler ile e ticaret mağazalarının kampanyaları ile birlikte dolandırıcılığın daha da artması hakkında ise Emre Karadağ, ‘’Son birkaç haftadır. Özellikle efsane indirimler diye tabir edilen zamanlarda sosyal medyada ve internette yer alan reklamlar ile yönlendirilen bazı sitelerde, dolandırıcılığın sanal, hale döndüğünü internet dolandırıcılığının arttığını görüyoruz. Bu biraz psikolojik sebeplerden kaynaklanıyor. Olamayacak indirimli fiyatları görenler hızlı bir şekilde o eşyayı almaya çalışıyor. Kart bilgilerini giriyor ama iş işten geçiyor. O sayfadan daha önce hiç alışveriş yapmadan bilmeden düşünmeden bir tıkla alıyor’’ dedi.
Sipariş geldiğinde ürünlerin nasıl teslim alınması konusunda ise Karadağ, ‘’Ürün kargodan geldiğinde ise ürünün kargo teslim anında kargo görevli ile açılıp kontrol edilmesini, siparişe aykırı bir ürün teslimi durumunda tüketici ve kargo görevlisi nezdinde durumun tutanak altına alınmalı, tekrar söylüyorum güvenli alışverişte en başta aceleci davranmamak gerekir, sakince alınacak site araştırılmalı, çünkü internet alışverişinde son pişmanlık fayda etmez’’ şeklinde konuştu.
 
İbrahim Akın Kazancı