Yılsonuna yaklaşılması ile beraber çalışan ve işverenin merakla beklediği asgari ücret hakkında DİSK Yönetim Kurulu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun asgari ücretin, yoksulluk sınırının yarısından az olmaması gerektiğini belirterek, 2022 yılı asgari ücretin 5.200 TL olması gerektiğini söylemesi gündem oldu. DİSK Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan da İşte Çanakkale Gazetesi’ne konuyla ilgili verdiği demeçte, ‘’Asgari ücret talebimiz Disk Genel İş Sendikası olarak net 5200 TL’dir. İki kişinin çalıştığı düşünüldüğü bir ailenin yoksulluk sınırının üzerinde olması gerekmektedir.  Asgari ücret belirlenirken yoksulluk sınırı kriter olarak ele alınmalıdır’’ dedi.
Yılın son günlerine gelirken, 2022 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı çalışan ve işverenler tarafından merak ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu öncesinde Genel-İş Genel Merkezi’nde düzenlenen bir basın toplantısı ile asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından az olmaması gerektiğini düşündüğünü ifade ederek, 2022 yılı asgari ücreti 5.200 TL olması gerektiğini söylemişti. Bu konuda gazetemize değerlendirme yapan DİSK Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılı asgari ücretini belirlemek için, önümüzdeki günlerde bir araya gelecek, yoksulluk sınırının 10 bin TL'yi aştığı, gıda enflasyonunun yüzde 50 seviyelerinde olduğu bugünde, tespit komisyonu içeresinde yer almamıza rağmen, asgari ücret raporları ile asgari ücret taleplerimizin bilimsel temellerimizi ortaya koyarak, asgari ücret belirleme sürecini mücadele sürecini dönüştürüyoruz. Asgari ücret talebimiz Disk Genel İş Sendikası olarak net 5200 TL’dir. İki Kişinin çalıştığı düşünüldüğü bir ailenin yoksulluk sınırının üzerinde olması gerekmektedir. Asgari ücret belirlenirken yoksulluk sınırı kriter olarak ele alınmalıdır. Asgari ücret üzerinde vergi kaldırılmalıdır. Asgari ücret uygulanan vergi dilimi yüzde 10’a çekilmelidir. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Bizler emeğin üreticileri olarak geçinebileceğimiz refah içerisinde yaşayacağımız, ücretler talep ediyoruz. Bunun için örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde mücadeleyi büyüterek haklı taleplerimizi haykırmaya eylem ve etkinlikler yapmaya devam edeceğiz saygılarımızla’’ ifadelerini kullandı.
  ASGARİ ÜCRET 2022 NE KADAR OLACAK?
Asgari ücret mevcutta brüt 4 bin 203 lira 56 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın yazısına göre Merkez Bankası’nın 2021 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 18.4, 2022 enflasyon tahmini ise yüzde 11.8. Buna göre de asgari ücretin enflasyona ezdirilmemesi için yüzde 20 ila yüzde 30 arasında bir zam yapılacağı anlamına geliyor. Ağır basan senaryo, yüzde 30 oranında artış olacağı yönünde. Yüzde 30 artış demek, 2022’de asgari ücretin brüt 4.650 lira olacağı anlamına geliyor ki, çalışanın eline geçecek net ücret 3.673 lira civarında olacaktır. Bu durumda asgari ücretin işveren maliyeti de 5.463 lirayı bulacak.
 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmalarına aralık ayının ilk haftasında başlayacak. İşçi tarafını Türk-İş'in, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) temsil ettiği Komisyon, Aralık ayı sonuna kadar yapacağı dört toplantıyla yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek.
 
 
İbrahim Akın Kazancı