Haftalık açıklanan insidans haritasında vaka sayısı Çanakkale’de yüz binde 309,30, oldu, geçtiğimiz hafta bu rakam 246,70’di. Peki ama son bir aydır vaka sayıları aşılama oranındaki yüksekliğe rağmen kent genelinde neden artış yaşıyor? Dr. Özgür Çalım artışı İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi. Çalım, ‘Maske, mesafe ve hijyenin geçtiğimiz yıl kadar önemsenmiyor. Aşılama arttı ama maskesiz gezmek de arttı. Aşılama oranı yüksek ama, aşılarını yaptırmayanların oranı da yüksek. Bu gidiş tamamen bunu gösteriyor’’ dedi.

 “Vaka sayılarında yükseliş her hafta kademeli olarak devam ediyor”

Geçtiğimiz haftalardan bu yana sürekli Kovid vakalarında artış yaşanan Çanakkale’de açıklanan insidans haritasında da vaka sayısında bir artış daha yaşandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından 6-12 Kasım'da illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarının güncellendiği haritayı paylaştı. Haritaya göre, 100 bin kişide vaka sayısı İstanbul'da 308,22, Ankara'da 241,38, İzmir'de 68,74 oldu. Vaka sayısı en çok artan iller ise Tunceli, Osmaniye, Çanakkale, Kırklareli, Balıkesir, Bilecik, Hatay, Tekirdağ, Adana ve Bartın oldu. Bu illerde vaka oranları Tunceli 414,65, Osmaniye 481,26, Çanakkale 309,30, Kırklareli 325,93, Balıkesir 461,35, Bilecik 387,72, Hatay 245,52, Tekirdağ 313,95, Adana 284,50 ve Bartın'da 292,49 olarak kayıtlara geçti. Vaka sayılarında en çok artış yaşanan kentlerden birisi olan Çanakkale’de vaka durumunu değerlendiren Doktor Özgür Çalım şu ifadeleri kullandı: “Vaka sayılarında yükseliş, her hafta kademeli olarak devam ediyor, bu artışın sebepleri arasında neler var onlara bakmak lazım. En başta doğrudan virüsün bulaşma oranlarındaki artış bu maske mesafe ve hijyenin geçtiğimiz yıl kadar önemsenmemesi, yani evet aşılama arttı ama maskesiz gezmekte arttı. Aşılama oranı yüksek ama, aşılarını yaptırmayanların oranı da yüksek. Bu gidiş tamamen bunu gösteriyor’’ dedi.

“Aşıya olumlu bakanlar bile 3. doz Biontech olmaya giderken tereddütle gidiyor”
Aşılama etkisinden bahsederek, ‘’Aşılama konusunda 2. doz 3. doz meselesine gelince aşılamada, aşılarını tamamlamayan kentler var. Elbette bunlardan birçok şehir arasında Çanakkale de var. Ama görünen o ki aşıya olumlu bakanlar bile 3. doz Biontech olmaya giderken tereddütle gidiyor. Bazısı, ‘olmayacağım’ diyor asıl korkutan ve tedirgin eden durum biraz da bu oluyor, ya hatırlatma dozları bu kış tamamlanmaz ise durum ne olur tahmin etmek güç’’ ifadelerini kullandı.
Virüsün dünyadan tamamen nasıl gideceği hakkınsa ise Çalım, ‘’Virüs aslında nasıl kademeli olarak dünyaya yayıldıysa, gidişi de kademeli olacaktır. Örneğin dünyanın bazı kentlerinde bu etkinlik nerdeyse sona erdi. İlk defa vaka veren başlayan ülkelerde yerlerde azaldı. Çin geçen yıla göre çok iyi durumda, İsrail, İrlanda bazı yerlerde çok kötü, Afrika devletleri ülkemizde de bir kısım alanda vakalar yüksek bir kısım alanda gayet kısıtlı bunda birçok değişken var, ne var mesela aşı mesela kullanılan ilaçlar, antikor seviyesi, biyolojik etkisel çevre yani, geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü virüs artık fakir ülkelerin hastalığıdır mealinde bir şey söyledi işte tam olarak buna gidecek bu yıl olmasa da seneye galiba bunu hissedeceğiz, Ama bu kurallara uygun hareket edersek yaşanacak’’ şeklinde konuştu.
 Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı