Çanakkale Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Derneği Başkanı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Çay, Roman Akademi tarafından İzmir’de düzenlenen Türkiye’nin her yerinden Romanların yer aldığı eğitim çalıştayına katıldı. Çay Çanakkale bölgesi en iyi Roman kimliği temsiliyet ödülünü aldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyal Dışlamayı ve Ayrımcılığı Önleme alanında yüksek lisans yapan Hüseyin Çay Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Romanlara yönelik başlattığı eylem planı kapsamında ulusal ve uluslararası alanda yapılan çalışmalara katılıyor.

Roman Eylem Planı’nın Roman vatandaşların sorunlarına farklı bir pencereden bakılması yönünde atılan en ciddi adım olduğuna dikkat çeken Hüseyin Çay, projenin amacının Roman vatandaşlar ve çocuklarının etnik ayrımcılık ve çevresel faktörler nedeniyle iş bulamama, eğitimde yaşanan kopuklukların giderilmesi gibi konularda mücadele etmek olduğunu belirtti.

Proje ile çalışmaların hızlandırıldığını, azınlık ve dezavantajlı kesimin, bu sayede Türkiye’de Roman kimliği ile tekrar gündeme geldiğini söyleyen Çay, UNESCO’nun unutulmaya yüz tutmuş azınlık dilleri  arasında gösterdiği Roman Dili’nin korunması ve kullanılması adına da çalışmalar yapıldığını kaydetti. Çay, “Hiçbir yer, yurt edinemeyen, asimile edilen, ya da kendi kimliğini ve kültürünü yaşatmak için küçük topluluklar şeklinde yaşayan Romanların da türlü sebeplerle dillerini kullanamadığını belirtti. Romanes dilinin hatırlanması ve Romanlara anadillerini kullandırma yönünde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çay, “Öte yandan Roman tarihinin, Roman mesleklerinin ve kültürünün yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması çok önemli” dedi.  

Çay İşte Çanakkale’ye yaptığı açıklamada Edirne’de Roman Gençlik Derneği Başkanı Selçuk Karadeniz, İzmir Romanlar Gençlik Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cem Pekbalıkçı, İstanbul Roman Tiyatro Sanatçısı Okan Kemancı, yurt dışından Prof. Dr. Hristo Kuyuchukov Roman Akademi’nin fikir babalarından olduğunu ve Roman Akademi’nin kurucuları arasından yer alan Ceren Pekbalıkçı ve Nilay Karadeniz ile çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Pandemi zamanında Zoom üzerinden Dünya’daki üç Roman profesörden biri olarak tanınan Hristo Kuyuchukov’dan on hafta süren eğitim aldıklarını da belirten Çay, eğitimin konusunun Roman kültürü, tarihi ve dili olduğunu kaydetti. Yüz yüze eğitimin ilk ayağının ise Edirne’de gerçekleştiğini söyleyen Çay, eğitime ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın ve Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Öğretim Üyesi Dr. Emine Dingeç’in katıldığını belirtti. Roman Doktor olarak bilinen Biser Alekov’un da katkılarıyla eğitim aldıklarını söyleyen Çay, ilk defa 2021 yılında 5 Kasım Dünya Roman Dili Günü’nün de kutlandığını ve Cem Pekbalıkçı ile Ceren Pekbalıkçı moderatörlüğünde İzmir’de 5-7 Kasım’da düzenlenen Uluslararası Roman Dili İzleme Konferansı’na katıldığını ve değerli hocalardan Roma tarihi, dili ve filoloji eğitimi aldıklarını söyledi. 

Roman Tiyatro oyuncusu Okan Kemancı ev sahipliğinde Roman Akademi tarafından İstanbul’da gerçekleşecek olan üçüncü eğitim ayağında da yer alacağını belirten Çay, konserler, tiyatrolar ve dans etkinlikleri ile daha zengin ve kültürel vurguların ön planda olacağı olacağını söyledi. Eğitimlerin hepsinin CHP tarafından desteklendiğinin altını çizen Çay, İstanbul’da gerçekleşecek olan buluşmayı da İBB destekleyecek” dedi.  
“Seçimlerin kaderini Romanlar belirliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il yönetiminde Türkiye’de yer alan tek Roman olan Hüseyin Çay, halen Fevzipaşa Mahallesi’nde yaşamaya devam ettiğini, aktif siyasetin içinde yer aldığını ve partisinin izlediği politikanın ve aldığı eğitimin Çanakkale’deki Roman vatandaşlara katkı sağladığına inandığını söyledi. Roman vatandaşların aslında nüfus potansiyeli olarak da etkili olduğunu belirten Çay, “Seçimlerin kaderini Romanlar belirliyor” dedi.

“Romanların en büyük sorunu işsizlik”

Çanakkale’de Romanların en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirten Çay, “Ekonomik nedenlerle Roman çocukları eğitimden kopmak zorunda kalıyor, aileler eğitim masrafını karşılamakta güçlük çekiyor. Okul erken terklerinin nedeni de işsizlik. Diğer sorun ise barınma. Bunlar aslında tüm Romanlar’ın ortak sorunu. Biz o yüzden okullarda okuyan Roman çocuklarını takip ediyor, derslerden geri kalmamaları için etüt anlamında da destek veriyoruz. Barınma ve hak ihlali ile kamuda dışlanma da sorun. İyileştirme çalışmaları yanında, tüm Çanakkale’de yaşayan Romanların sorunlarına da fokus oluyoruz ve istatiksel veri tabanı oluşturuyoruz. Bunları CHP Genel Merkezimize raporlayacağız” diyen Çay’ın yaptığı çalışmalar Genel Merkez tarafından takdir edilmektedir. 

Roman İzleme ve Raporlama Eğitimi de alan Hüseyin Çay Çanakkale Valiliği bünyesinde İnsan Hakları Komisyonu’nun kurulması ve komisyonda Roman temsilcisi olarak görev almak için de çalışmalar sürdüğünü kaydetti.

Mine Tarım