Yabancı turistlerin dünya üzerindeki önemli ziyaret merkezleri arasında yer alan Çanakkale’de Uluslararası Havaalanı bulunmasına karşın gümrük kapısının olmaması direk uçuşların önünde engel olarak duruyor. Çanakkale’nin önemli gelir kaynaklarından olan turizmin desteklenmesi için bu eksikliğin giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Dardanel Turizm Firma Yetkilisi Zafer Güneş “Yurt dışından Çanakkale’ye gelen yolcular şu anda eziyetli bir şekilde getiriliyor” dedi.

Kapasitesinin olmasına rağmen gümrük kapısının bulunmaması yabancı turistlerin Çanakkale’ye daha zahmetli bir şekilde gelmesine sebep oluyor. Bağlantılı gelemedikleri için gümrüğü olan hava limanlarında  uçaktan eşyalarını  alıp, dış hatlardan iç hatlara kadar tekrar taşımaları gerekiyor. Sonrasında  yeniden check-in işlemine girip eşyalarını  Çanakkale uçağına vermeleri gerekiyor. Çanakkale’nin önemli gelir kaynaklarından olan turizmin desteklenmesi için bu eksikliğin giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Dardanel Turizm Firma Yetkilisi Zafer Güneş “ Eğer Çanakkale’de gümrük olsaydı, dünyanın her hangi bir yerinden kalkan uçak İstanbul aktarmalı Çanakkale’ye geldiği zaman yolcu eşyasını İstanbul’da hiç ellemeden bindiği hava limanından verip Çanakkale hava limanında teslim alacaktı.” dedi.
 Bunun zor bir iş olmadığını ,yalnızca kolay olmasının yetmediğini ,bu konuyla ilgilenilmesi gerektiğini aktaran Güneş  “Burada yapılacak uçağın geliş saatlerinde Çanakkale’ye indiği saatlerde , zaten hava limanları yurt dışından gelen yolcuların  sayısını görüyorlar . Eğer yurt dışından gelen yolcu varsa gümrüğe haber veriliyor. Bir memur gelip gümrük işlemini yapıp geçiriyor.  Eğer yolcu yoksa gümrük memurunun gelmesine bile gerek kalmadan bu işler halloluyor ama bunun bir an önce yapılması lazım. Yurt dışından Çanakkale’ye gelen yolcular şu anda eziyetli bir şekilde getiriliyor” dedi.

Son olarak havaalanı yapmak önemli değil işletmek önemli şeklinde konuşan Güneş ,  bu sorunun çözülmesinin Çanakkale turizmine ve halkına katlı sağlayacağını aktararak, siyasilerin bu konuyla ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

 Merve  Çakmak