Piyasaların bir süredir beklediği Merkez Bankası'nın faizleri 100 baz puan indirerek yüzde 15'e çekmesinin ardından Kamu bankaları harekete geçti. Kamu bankaları da kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 100 baz puanlık indirim yaptı. Faiz indirme kararının ardından piyasa verilerini değerlendiren Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay, ‘’Enflasyon da, faiz kadar önemli, ben de birlerinin söylediğinde farklı olarak, ‘faiz nedendir, enflasyon sonuçtur’ demek yerine, ‘döviz artışı sebeptir, enflasyon sonuçtur’ diyorum. Döviz artışının sebebi olarak söylüyorlarsa evet dövizi arttırıldığı için faiz indirimi enflasyonu arttıracak, ekonominin kitabını yazmaya gerek yok, var olan kitapları okusanız görürsünüz” dedi.

Merkez Bankası'nın faizleri 100 baz puan indirerek yüzde 15'e çekmesinin piyasalarda dövizin artmasında ve enflasyonunda artmasına sebep olması düşünülüyor. Bu konu hakkında İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirme yapan Finans Uzmanı Ömer Karabay durumu değerlendirdi. Faizlerin düşmesi ve önümüzdeki süreçte beklentilerin ne olacağına yönelik; Ömer Karabay, ‘’Faizlerin düşmesi beklentilerin üstünde olmayarak daha makul rakamlarda belirlendi. Öyle ki Ekim ayından 200 baz puan gerçekleşen faiz indirimi, bu ay 100 baz puanda kaldı. Bu belli ki bilinçli bir şekilde yapıldı. Birde bu devam edecek gibi görülüyor yani belli ki beklentiler yüzde 10’un altına indirmek faizleri, fakat bu indirme belli ki bir süreye yapılacak yani ortalama 4- 5 ay gibi bir beklentiye yayılacak gibi’’ dedi.

 Merkez Bankası’nın faiz kararının piyasalara etkilerini döviz üzerinden yaptıklarını değerlendiren Ömer Karabay, ‘’Dövizdeki artış elbette doğrudan faiz kararı ile birden yüksek bir tepki vererek piyasalarda alışılan tepkiyi verdi. Artan enflasyonu da artan dövizi de bu faizi kararı neticesinde yaşayacağız. Korkmamız gereken bir diğer durum da bu enflasyonun kalıcı bir hale gelmesi o zaman katlanarak devam edebilir ve o zaman Türkiye uzun bir aradan sonra hiper enflasyon ile tanışabilir. Ki onunla tanıştığımızda ekonominin neler yaşadığını ve herkesin ne bedeller ödediğini hepimiz gördük’’ şeklinde konuştu.

“Bir süre daha faizleri düşürmeyi deneyeceklerdir”
Faiz indirimin devam edeceğini de dillendiren Karabay, ‘’Ben dediğim gibi düşmesini bekliyorum. Benim tahminim bir süre daha faizleri düşürmeyi deneyeceklerdir. Merkez Bankası faizleri düşürürken de fiyat istikrarını, düşünmeli, enflasyonda faiz kadar önemli, ben de birlerinin söylediğinde farklı olarak, Faiz nedendir enflasyon sonuçtur yerine döviz artışı sebeptir enflasyon sonuçtur. Döviz artışının sebebi olarak söylüyorlarsa evet dövizi arttırıldığı için faiz indirimi enflasyonu arttıracak, ekonominin kitabını yazmaya gerek yok var olan kitapları okusanız görürsünüz’’ diye ekledi.

Kamu bankaları piyasa faizlerini indirdi
Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından yapılan ortak açıklamada, 22 Ekim itibarıyla kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yapıldığı belirtildi. Konut kredileri faiz oranlarında ise 26 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1,34 faiz oranlarının uygulanmaya başlanacağı bildirilen açıklamada, "Bankalarımız, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da ülkemiz ekonomisinin ve istihdamının güçlendirilmesine katkı sağlamaya, müşterilerimizin ve firmalarımızın yanında olmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.
 
 Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı