Dünya’da ve ülkemizde aşılar ile virüs mücadelesi devam ediyor, ülke genelinde 2.doz aşı aşılama oranı, 80.40 olurken, bu oran Çanakkale’de 82.8 oldu. Ülke ortalamasından yüksek olan aşılamadaki artış, vaka sayılarında artış da Çanakkale'de son haftalarda düzenli olarak artıyor.

Kovid  mücadelesinde en yaygın olarak kullanılan koruma yöntemi aşılamada, ülke genelinde yüksek seviyelere ulaşıldı. 2 doz aşılamanın ardından, 3 doz aşılama başlayan son günlerde Türkiye'de 18 yaş ve üstü nüfusta iki doz yeni tip korona virüsü (Covid-19) aşısı olanların oranı yüzde 80'i geçti. Bir doz aşı uygulananların oranı da yüzde 90'ın üzerine çıktı. İki doz aşı yaptıranların oranının yüzde 75'i aştığı "mavi" il sayısı 47'ye yükseldi. Türkiye genelinde, iki doz aşı yaptıranların oranının yüzde 75'i aştığı "mavi" il sayısı 47'ye yükseldi. Bu illerden 22'sinde iki doz aşılanma oranı yüzde 80'i geçti. Bu mavi şehirlerin arasında da yer alan Çanakkale’de aşılama oranı ise iki doz aşılamada 82.8 oldu. Ülke oranında yüksek olan aşılamaya rağmen kent genelinde açıklanan insidans haritalarında düzenli olarak vaka artışı devam ediyor. Vaka sayılarında artışın sebebi olarak da bağışıklıkların azalması ve aşı olmayanlar arasında geçen virüsün artması olarak görülüyor.

Virüse maruz kalıp, nasıl hasta olunmuyor?
İngiltere'de yapılan bir araştırma, korona virüsüne maruz kalmasına rağmen hastalanmayan kişilerin sırrını çözdü. Buna göre, dolaşım sistemi yoluyla vücudu gezerek antikorların devreye girmesini gerektirecek bir rahatsızlık olup olmadığını kontrol eden T hücreleri, virüse maruz kalan bazı kişilerde hastalığa duvar örebiliyor. Aynı evde yaşadıkları kişilerin Covid-19'a yakalanmasına rağmen hastalanmayan kişilerin bağışıklık tepkisi bugüne dek merak konusuydu. Londra Üniversitesi Akademisi'nde (University College London - UCL) yapılan araştırmayla, bu durumun nedeni ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu kişilerin vücutlarındaki T-hücrelerinin korona virüsünde belirli proteinleri tanıyarak enfeksiyonu engellediğini tespit etti. Bu bulgunun, gelecekte yeni aşı türlerinin geliştirilmesi açısından da önemli olduğu belirtildi.
 
İbrahim Akın Kazancı