Türkiye’nin uzun süredir beklediği Merkez bankası faiz kararını açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını politika faizini beklentiler doğrultusunda 100 baz puan indirimle yüzde 15 seviyesine indirdi. İndirimin ardından Boğaz TV sosyal medya hesabında faiz kararını değerlendiren Kuyumcu Timur Ay, ‘’Dövizin pahalanması benim gibi bir Türk vatandaşının hiç istemediği bir şey, bizim piyasalardan beklentimiz bir an evvel, sakinleşmesi bir an evvel, gerginliğin ortadan kaldırıcı açıklamalarla fiyatın aşağı doğru meylini istiyoruz’’ dedi.
 
Merkez Bankası Kasım ayı Para Piyasa Kurulu (PPK) toplantısında çıkan faiz kararını duyurdu. Buna göre Merkez Bankası Eylül ayında başladığı faiz indirimine devam etmiş oldu. Merkez Bankası Kasım ayında faizleri 100 baz puan indirme kararı aldı. Karar sonrası ekonomik durumu değerlendiren Kuyumcu Timur Ay, ‘’Bu piyasadan beslenen bu ülkede yaşayan bir insan olarak, dövizin pahalanması benim gibi hiçbir Türk vatandaşının hiç istemediği bir şey’’ dedi.

‘’Gerginlik kimseye yaramıyor ‘’
Faiz kararının hemen ardından değerlendirme yapan Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Eski Başkanı Timur Ay, ‘’Reaksiyon zaten doların TL karşısında 10.80- 11 TL’ ye yaklaştı fiyatlar, ama istenilen faiz rakamı düşük kaldı. Ona istinaden dolarda 12 bandına çıkma birden olmayacak gibi görünüyor. Ama piyasa zaman içerisinde alışır belki geriye de dönebilir. Göreceğiz piyasayı izleyeceğiz göreceğiz. Faiz kararını hükümetin neticede hep aşağı çekme dirayeti aynı şekilde devam edecek gibi görülüyor. Bundan sonra faiz kararını Merkez Bankasında dönemsel olarak devam edecek gibi görülüyor. Bu kararın piyasa şartlarına göre bakacak olursanız. Piyasanın argümanları dövizle karar veriyor. Netice itibariyle iki şey var. Birisi faizin yüksek olmasını isteyen bir yapı, diğer yapıda faizin düşük olmasını isteyen bir yapı, ikisinin çatışması sonucunda bir fiyatlama yapıyor. İster dolar bazında olsun ister altın bazında olsun. Neticede doların artmasından kaynaklı yukarı çıkıyor. Biraz evvel gördüğünüz gibi, 650 bandına yaklaştı altının külçe fiyat, ama netice itibariyle, ben piyasalardaki yılsonuna kadar gergin piyasaların, devam ettiği süreci doların aşağı dövizin aşağı meylini çok öngörmüyorum. Ama bilemiyorum tabii yanılırım. Çünkü neticede bu piyasadan beslenen bu ülkede yaşayan bir insan olarak, dövizin pahalanması benim gibi bir Türk vatandaşının hiç istemediği bir şey, bizim piyasalardan beklentimiz bir an evvel, sakinleşmesi bir an evvel, gerginliğin ortadan kaldırıcı açıklamalarla fiyatın aşağı doğru meylini istiyoruz. Yoksa başka bir şey istediğimiz yok. Gerginlik kimseye yaramıyor, ne piyasa aktörlerine yarıyor, ne de piyasa içinde bekleyenlere yarıyor. Çünkü piyasa duygusal bir yapı, yani eskiden çok şeylerle etkileniyor. Biliyorsunuz bunları yaşadık. 20 sene evvel, Anayasa kitapçığı ile Türkiye'de Devalüasyon yaşadık. Ama bugünkü şartlarda piyasa argümanlar, piyasa belirleyicilerin yapmış olduğu beyanatlar doğrultusunda hareketlenebiliyor. O açıdan umarım bundan sonraki açıklamalar, biraz daha piyasanın ateşini düşürecek, açıklamalarla sakinleşir diye bekliyoruz’’ dedi.
 
‘’Kendi kararlarını kendileri vermeleri gerekiyor’’
Yatırımcının Parasını nasıl değerlendirmeleri konusunda ise değerlendirme yapan Timur Ay,  ‘’ Çok zor karar, burada para kazanmaktan çok, kendi menkul değerini korumak, anlayışı var. Mevcutta insanların kısa vadede kazanıyormuşsunuz gibi ama normalde alım gücünüz daralıyor. Yani kısa vadede kazandığınızı sandığınız o döviz altın artışlarından piyasa şartlarıyla bakacak olursanız alım gücünüz, daralmasını etkiliyor. O açıdan mümkün olduğunca kendi kararlarını kendileri vermeleri gerekiyor yatırımcının artık herkes bilgiye çok rahat ulaşabiliyor. Hem piyasa, belirleyicileri noktasında olsun her türlü uluslararası piyasaları takip edebilme adına, herkes bilgiye çok rahat ulaşabiliyor” dedi.
 
Ogün İnal