Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve ikinci toplantısı Çanakkale’de yapılan PROANIM-“Probiotics in Animal Husbandry” projesinin üçüncüsü Sırbistan’ın Belgrad yapılıyor. Ağırlıklı olarak eğitim verilen toplantılarda bu alanda yapılan araştırmalar da tartışılıyor.
 
Toplantıya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin ile ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ProfDrKemal Çelik de katıldı.
 
Proje kapsamında bilgi veren ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, “Probiyotikler, temelde yararlı bakteriler olarak biliniyor. İnsan ve hayvan sağlığında önemli yararları bulunuyor. Canlı ortamlardan izole edilerek, kültür ortamlarında çoğaltılan probiyotikler farklı ticari isimlerle güçlü bir sektör oluşturuyor. Projenin üçüncü toplantısında, Belgrad Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Uzmanları, probiyotiklerle yürüttükleri çalışmaları ve sonuçlarını paylaştılar. Özellikle hayvan besleme çalışmalarında kullandıkları probiyotiklerin et ve süt verimi üzerindeki etkileri önem taşıyor. Erken yaştaki hayvanların yemlerine farklı düzeylerde ilave edilen probiyotikler, buzağı, kuzu ve oğlaklarda günlük canlı ağırlık artışını yükselttiği gibi, ölümleri de önemli ölçüde azaltıyor. Ortalama işletme gelirlerine yüzde yirmi katkı sağlıyor. Eğitim programının ikinci gününde, tıbbi bitkilerin hayvan yetiştiriciliğindeki etkileri irdelendi. Sarımsak, nane, biberiye, kekik gibi türlerin doğrudan veya yağlarının kullanımıyla, sindirim problemleri azalıyor, haliyle yemden daha iyi yararlanıyorlar”dedi.
 
Mine Tarım