Fiziksel ve Mental engelli bireylerin iyileştirilmeleri ve hayata kazandırılmaları amacıyla hazırlanan Sosyal Çiftçilik projesinin üçüncü toplantısı çevrimiçi olarak yapıldı.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ortak olduğu projede, İtalya’dan Umbria Çiftçiler Konfederasyonu ile Hollanda ve İspanya’dan kamu ve özel sektör temsilcileri görev alıyor. Proje Avrupa Birliği Erasmus+ programı tarafından destekleniyor.Türkiye’de olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de nüfusun önemli bir kısmının fiziksel veya mental engeli bulunuyor. Türkiye’de beş kişiden birinin engeli bulunuyor. Birçoğu tıbbi tedavi yöntemleriyle sorunlarını çözmeye çalışıyor ama bu yol yüzde yüz başarılı olmuyor.
Mental engeli olanların iyileştirilmesinde sosyal çiftçilik yeni bir çığır açıyor. Psikologların yönetiminde, sebze meyve yetiştirme, hayvan bakımı, hayvanlarla oynama, ata binme gibi uygulamalar, otistik çocukların iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde, sosyal hayata kazandırılmasında önemli rol oynuyor.

Sosyal çiftçiliğin yaygınlaştırılması, fiziksel ve mental engeli olan bireylerin anne ve babalarının örgütlenmesi engellerin aşılmasında ilk adım olarak görünüyor. İlerleyen dönemlerde örgütler arasında iletişim ağının kurulması ve uygulamaların paylaşılması ve tartışılması, engeli olanların iyileştirilmesinde önem arz ediyor.
Proje ortakları, projenin tamamlanmasıyla, tarımın birçok alanında engeli olanların iyileştirilmesi için yeni uygulamalar geliştirileceğini dile getirdiler. Proje koordinatörleri Dr. Massimo Canalicho ve Prof.Dr. Kemal Çelik, yaptıkları sunumlarda, proje çerçevesinde fiziksel ve mental engelli bireylerin hayata kazandırılmasında projenin etkinliğinin daha yüksek olacağını, mülteciler için yararlı bilgiler üretileceğini ifade ettiler.
 
Mine Tarım