Piyasalarda artan, döviz ve enflasyon rakamları ile birlikte, ekonomik gelişmeler sürekli konuşulan başlıklar arasında yer alıyor.  Bunların etkisi ile birlikte Merkez Bankası beklenti tahminlerini de güncelledi. Değişen tahminleri ve gelişmeleri değerlendiren Ömer Karabay, ‘’Bu tahminler maalesef daha kötüye gidecek’’ dedi.

Geçtiğimiz perşembe akşamı itibariyle adeta sıçrama yaşayan döviz kuru ve artışın etkisi ile altın ve tahvil rakamlarının yükselmesi, kısa sürede enflasyon ve market fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Bu gelişmeler ile beklenti tahminlerini değiştiren Merkez Bankasının yeni tahminlerinin ardından değerlendirme yapan Finans Uzmanı ve Bankacı Ömer Karabay; ‘’Kısa zamanda sürekli yeni tahminler belirleniyor. Bu tahminler gerçekten açıklandığı gün değişeceği belli olan tahminler, döviz artışı piyasalarda yaşandığı gün ile birlikte etkisini hissettiriyor. Pahalılık ve piyasalarda yaşanan yüksek enflasyon beklentisi de daha belirginleşecek, yani zam verecekler ama verdiklerinin yarısı hayat pahalılığı denilen kavramla şimdiden eriyecek gibi görünüyor’’ dedi.
Dövizi olanlar ne yapmalı önerisine ise; ‘’Eğer araç ev gibi farklı bir yatırım aracı yapmayacaklarsa, dövizden TL’ye geçmek bugün piyasa koşullarında akılcı bir yatırım yöntemi olmaz olamaz. Onun için en makul yatırım aracı enflasyona ezilmeyen araçlarında yatırımları tutmak gerekiyor. Ha derseniz ne kadar böyle sürecek, bunu kestirmek zor benim kanaatim birçok ekonomist gibi TL’nin değer kaybını maalesef devem edeceği yönünde’’ şeklinde konuştu.
Enflasyon Beklentisi
Cari yılsonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 17,63 iken bu anket döneminde yüzde 19,31'e yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 13,91'den yüzde 15,61'e, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 11,27'den yüzde 11,76'ya çıktı.
Dolar Beklentisi
Cari yılsonu dolar beklentisi bir önceki anket döneminde 9,22 TL iken, bu anket döneminde 9,98 oldu. 12 ay sonrası dolar beklentisi ise bir önceki anket döneminde 10,01 TL iken, bu anket döneminde 10,93 TL olarak gerçekleşti.
Büyüme Beklentisi
GSYH 2021 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde yüzde 8,9 iken bu anket döneminde yüzde 9,2 oldu.2022 büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi yüzde 4,2'de sabit kaldı.
 
Faiz Beklentisi
BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 17,82 iken bu anket döneminde yüzde 15,53 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 17,63 iken, bu anket döneminde yüzde 15,25 oldu.
 
İbrahim Akın Kazancı