Çanakkaleli yazar Muhammed Yavaş, kadın cinayetleri konusunu ele aldığı ‘’Adı Zeynep’’ kitabını Çan belediye başkanı Bülent Öz’le bir araya gelerek imzaladı. Yavaş, ‘’Başkan beye neden böyle bir konuda kitap yazma gereksinimi duyduğumu da belirttim ve elbette kitabın arka kapağını göstererek İstanbul Sözleşmesi'nin önemine değindim zaten kitabı da İstanbul Sözleşmesi Yaşatır diyerek imzaladım’’ dedi.
 
Çan ilçesinde yaşayan başarılı kitap yazarı Muhammet Yavaş kadın cinayetleri konusunu ele aldığı ‘’Adı Zeynep’’ kitabını Çan belediye başkanı Bülent Özle bir araya gelerek imzaladı. Ziyaret sırasında sohbetler eden başkan ve yazar kadın hakları ve kadın cinayetleri konusunda fikirlerini paylaştı.
Çan belediye başkanı Bülent Öz ziyarete ilişkin bir fotoğrafla yaptığı paylaşımı sosyal medya üzerinden şu ifadeleri kullandı; ‘’Genç kuşağın; toplumun aksayan tarafına ışık vuran sosyal temalı yaklaşımları, geleceğe ve gençlere olan umudumuzu diri tutuyor. Şirin ilçemizin, duyarlı ve edebiyat aşığı genci Muhammed yavaş ziyaretinde anlamlı bir eser ile kapımızı çaldı. Toplumumuzun kanayan yarası; kadın şiddetine bir de genç yazarımızın gözünden bakıyoruz. Kaleme alınan bu eseri herkesin mutlaka okumasını tavsiye ediyoruz.’’ dedi.
 
Gazetemize özel bir demeç veren Yazar Muhammet Yavaş ise; ‘’ Çan Belediye Başkanı Sayın Bülent Öz'ün nazik daveti üzerine kendisini ziyaret ettim. Kendisiyle ilçemizde belediyemiz tarafından yapılması düşünülen kitap fuarına ilişkin keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Bu sohbette kaçıncı kitabımı çıkarttığımı sordu, beşinci kitabımı çıkarttığımı söyleyince şaşırıp ilçemizde böyle bir yazar olmasından dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti. Zaten paylaşımında da bu mutluluğunu belirtmiş. Kendisine nezaketi ve misafirperverliği için ben de teşekkür ederim. Gelecekte de yazmak istediğim konular var, bunlarla ilgili de çalışmalara başladım. Başkan beyin de bir projesi var onu da değerlendirmeye alacağız. Başkan beye neden böyle bir konuda kitap yazma gereksinimi duyduğumu da belirttim ve elbette kitabın arka kapağını göstererek İstanbul Sözleşmesi'nin önemine değindim zaten kitabı da İstanbul Sözleşmesi Yaşatır diyerek imzaladım’’ ifadesini kullandı.
 
İstanbul Sözleşmesi Nedir?
İstanbul Sözleşmesi ya da tam adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, 45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir. Sözleşme, Avrupa Konseyi tarafından desteklenmektedir ve taraf devletleri hukukî olarak bağlar. Sözleşmenin beş temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili iş birliği içeren politikaların hayata geçirilmesidir. Kadına karşı şiddeti bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık türü olarak tanımlayan, bağlayıcı nitelikte ilk uluslararası düzenlemedir. Tarafların sözleşme kapsamında vermiş oldukları taahhütler, bağımsız uzmanlar grubu GREVIO tarafından izlenmektedir. Türkiye, 1 Temmuz itibariyle kadına karşı şiddetle mücadele amacıyla hazırlanan İstanbul Sözleşmesi'nden resmen çıktı.20 Mart'ta Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile sözleşmenin Türkiye tarafından feshedilmesi sonrası ülke genelinde ''İstanbul Sözleşmesi Yaşatır'' sloganıyla birçok noktada eylemler düzenlendi.1 Temmuz öncesi gözler, çekilme kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yargı sürecinin devam ettiği Danıştay'daydı. Ancak Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'nin Türkiye tarafından feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali ve yürütmeyi durdurma talebini reddetti.
 
 
 
İbrahim Akın Kazancı