Bu konuda daha önce çok sayıda talebi olan Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit kararı değerlendirdi. Berkit, ‘’Biz sadece elektrik tüketip parasını ödemek istiyoruz. Elektrik faturasında yer alan sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli gibi elektrik faturalarının maliyetlerini arttıran, tüm fazla ödeneklerin kaldırılması gerek diye düşünüyorum’’ dedi.

 Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerji fiyatlarındaki artışın tüketiciler üzerindeki mali yükünü hafifletmek için elektrik faturalarındaki TRT payı ve enerji fonu kesintilerini kaldıracaklarını açıkladı. Elektrik faturalarında yüzde 2 oranında TRT payı yüzde 0.7 oranında da enerji fonu kesintisi yer alıyor. TÜİK verilerine göre, elektrik ücretinin toplam TÜFE üzerinde yüzde 2.7 etkisi bulunuyor.  Hükümet bunun önümüzdeki dönemde, asgari ücretin yüksek bir seviyede belirlenmesi başta olmak üzere devam edeceğini belirtiyor. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre, bu kararla elektrik faturaları yaklaşık yüzde 3 düşecek. Bu düşüş hakkında gazetemize özel değerlendirme yapan Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit bu gibi indirimlerin devam etmesini ifade ederek şunları ifade etti: “ Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit; ‘’Bizimde taleplerimiz arasındaydı, biz sadece elektrik tüketip parasını ödemek istiyoruz. Elektrik faturasında yer alan sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli gibi elektrik faturalarının maliyetlerini arttıran, tüm fazla ödeneklerin kaldırılması gerek diye düşünüyorum. Hatta içinde bulunduğumuz ekonomik durumdan ötürü’ de en azından KDV ve ÖTV'nin bu kış alınmaması, yazın yine KDV'ye devam edilebilir belki, sizin de bildiğiniz gibi bizim ülkemizde Serbest Piyasa Ekonomisi var, Nedir bu herkes istediği malı, rekabet kurallarına uygun şekilde satabilir. Ama bakıyoruz temel tüketim maddelerinde rekabet yok. Elektrikte yok tek firma var, Su’da yok yerel yönetimler dışında yok. Hazır sular alabiliyorsunuz ama o rekabete girmez. Akaryakıtta yok. Bu da bir çelişki, zaman zaman ulusal basında da görüyoruz. Bunun çok iyi yapılması lazım rekabete teşvik eden şeyler yapılması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanının dediği indirim muhakkak olmalı tabi ama bu yeterli değil, bu kışı atlatacak yeni uygulamalar yapılmasını istiyoruz. Özellikle elektrik doğalgaz faturalarında bir düzenleme yapılmalı’’ dedi. 

 Cumhurbaşkanına verilen vergilerde yüzde 50 indirim ve artırım yapma yetkisini faturalarda kullanmasını ifade eden Ali Rıza Berkit, ‘’Bence kesin yapmalı, bari bu kışı geçirinceye kadar yapmalı, yoksa bu kış zor geçecek. Ulusal basında görüyoruz milyonlarca faturalarını ödeyemeyen insan var. Doğalgazda 5 milyon insan var ödeyemeyen, bu ülkede birlikte yaşıyorsak, birlikte aşmalıyız. Tüketici yaşamını vergilerden arındırarak rahatlamalıyız. Zaten günlük tüketimde yüzde 18 KDV ödüyoruz. Diğer alanlarda da ÖTV ödüyoruz. Doğalgaz, elektrik faturalarında vergileri’’ dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı