Kur artışı ve bazı nedenlerden dolayı yaklaşık 400’e yakın ilaç piyasada bulunamıyor. 36.Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Eczacı Jale Karaata konu ile ilgili yaptığı açıklamada ilaç yokluğu sıkıntısının yaşandığının kabul edilmesi gerektiğini belirterek Sağlık Bakanlığı’nın ilaç üretici firmalar ile görüşmesi gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle son dönemde artan döviz kurlarından etkilenen iş kolunun başında eczaneler geliyor. Özellikle merkez bankasının faizleri 2 puan indirmesi ile daha da artan Dolar ve Euro eczaneleri de etkiledi. Artan maliyetler karşısında bazı ilaçlar bulunamaya başladı. İstanbul eczacılar odası kısa süre önce yaptığı açıklamada Türkiye’ de ithal ilaçların temininde kriz yaşandığını, ununla birlikte, çocuk ilaçlarında da sorunların artmaya başladığı ifade edilmişti. İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Zeki Salih Özcan açıklamasında, Türkiye'de ilaç krizinin bu yıl daha sert hissedildiğini belirterek, ''Bir sürü ilaç firması Pandemi’de planlarını öteledi. Fakat bu sene Eylül ayına girdiğimizde, okulların açılmasıyla birlikte bu alandaki birçok ilacın üretim ihtiyacı doğdu ve bunun planlamasını maalesef ilaç firmaları ötelediği için sıkışıklık olmaya başladı. İkinci sebep de, her yıl bizim Şubat ayı zam dönemimiz. Bu zam dönemi için de firmalarımız, Aralık ayından itibaren, üretimlerini biraz yavaşlatmakta. Bu zammın beklentisi de gene bu sıkışıklığa sebep oluyor. Bu ikisi bu sene üst üste gelmiş oldu." ifadelerini kullanmıştı. Türk Eczacıları Birliği de yaptığı açıklamada ilaç yokluğu ile karşı karşıya olunduğu belirtmiş, "Sahadan, eczacı kooperatiflerimizden, meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiler, piyasada pek çok ilacın bulunmadığını gösteriyor. Şu anki tabloda 645 ilaçta sıkıntı yaşanıyor, eczacılarımız ilaç temininde ve ilaçları hastaya ulaştırmada güçlük yaşıyor" açıklamasında bulunmuştu.

HASTA İLACA ULAŞAMIYOR
36.Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Eczacı Jale Karaata ilaçların bulanamaması kon usu ilke ilgili yaptığı açıklamada “ Türk Eczacılar Birliği Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak ve bazı eczacılar odası bulunamayan ilaç sayısı hakkında 465 gibi bir rakam ortaya çıkardılar. Ancak Sağlık Bakanlığı eczanelerde bulunamayan ilaç sayıları konusunda bu açıklamaları yalanladı. Ancak gerçekten bulunamayan ilaçlar var. Eğer bu ilaçlar var ise Sağlık Bakanlığı İlaç depolarını sorgulamalı ve ilaç üreticilerinden bu konun un neden böyle olduğuna yönelik bilgi alınsın. Tabi sağlık bakanlığı eczanelere gelmeyen ilaçları sağlık bakanlığının sisteminden görüyorlar da bu stokları ortaya çıkarmaları ve bu ilaçların eczanelere ulaşımını sağlamaları gerekiyor. Şu anki durumu vatandaşlar yada eczaneye giden herkes birebir yaşıyor. Biz her gün 8 saat açık olarak hizmet verdiğimizde yada nöbetçi olup 24 saat hizmet verdiğimizde hastalarımızın ilaç ihtiyacını tam ve eksiksiz olarak karşılamak istiyoruz. Bir başka durum ise eczanelerde ticaret yapıyor bu unutulmamalı. Erlimizde olan ilacı neden satmak istemeyelim. Günden günü bulunamayan ilaç sayısı artıyor. Ve bulunamayan ilaç sayısı rakam olarak 400’leri buldu. Mesela sağlık bakanlığı olmayan ilaçlar denerken şunu mu kabul etmiyor, burada basit bir örnek verelim çocuk için ateşi düşürücü ve ağrı kesici olan Dolven şu an yok piyasada. Dolven’in tam eşdeğeri Apireks bir ilacımız var. fakat vatandaşı yada hastayı bu ilacı kullanma konusunda ikna edemiyoruz. İkna olanda var olmayanda var. Ama bir yandan da bazı tansiyon ilaçlarında eşdeğer ilaçlar yok ve sıkıntı yaşanıyor. Ama tedavi amaçlı olarak kullanılan ve şu an piyasada olmayan ilaçların muadilleri bu ilaç yerlerine sayılırsa o zaman şu an piyasada olmayan 400’den fazla olan ilaç sayısı yarı yarıya inecektir. Bu arada çok sorulan bir soru daha var ilaçlara zam gelecek mi SGK ile olan sözleşme doğrultusunda SGK’nın karşıladığı ilaçlara Şubat ayına kadar zam olmayacak “ dedi.

Özel Haber: Ogün İnal