Yılsonunun yaklaşması ile herkesin merak ettiği, asgari ücret rakamları sırrını koruyor. Geçtiğimiz günlerde gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, “Asgari ücret ile ilgili hepimizin yaptığı hesaplar var. Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi düşüncesiyle hareket ediyoruz” sözleri üzerine vatandaşlar  yeni asgari ücret rakamının ne olacağını merak etmeye başladı.

Yıl sonunun yaklaşması ve yeni yılda asgari ücretin nasıl olacağı, asgari ücretle çalışan milyonlarca insan için hala sırrını koruyor. Asgari ücretten verginin alınmaması da güncelliğini korurken geçtiğimiz gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Asgari ücret ile ilgili hepimizin yaptığı hesaplar var. Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyenin belirlenmesi düşüncesiyle hareket ediyoruz" dedi.
Peki ama artan enflasyon rakamlarına göre asgari ücretle geçinen milyonlarca vatandaşın, maaş beklentisi nedir?
OKAN SAMİR:
‘’Enflasyon rakamları ortada, Allah aşkına bugünkü, şu anda aldığımız maaşlar ortada bu maaşlarla ne kadar geçinilir? Aldığımız parayla ay bitmeden maaş bitiyor. Maaş aracılığı gibi bir şey yapıyoruz. Ev kirası faturalar, kredi kartı ödemeleri derken kalan koca bir sıfır, onun için maaşlar en az enflasyon rakamlarının üstünde olmalı’’ dedi.
GÜLSEMİN BAŞAK:
‘’Türkiye'nin yarısı asgari ücretle geçiniyor. En az 1000 TL zam yapılmalı bence o zaman ancak insanlar bir nebze rahatlar. Ama bence vergi alınmamalı, işçinin maaşından alınan vergi doğrudan çalışana verilmeli o zaman belki ilk 5 ay rahat edebilir bir nebze, rahat eder dediğimde, yapılacak zam öldürmez, ama yaşatır mı bilmiyorum’’
 
ASGARİ ÜCRET
 Asgari ücret veya minimum ücret, yasal bakımdan işçilere ödenebilecek en düşük seviyedir; işçilerin belirlenen sınırın altında emeğini satamayacaklarını belirtir. Çoğu ülke 20. yüzyılın sonuna doğru asgari ücret mevzuatını uygulamaya başlamıştır. İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılayacak biçimde hesaplanır. Ülkelere göre asgari ücret açıklamaları değişkenlik gösterebilir; kimileri sadece saatlik bazda açıklarken diğerleri doğrudan belirli bir saatlik çalışmanın karşılığı olarak aylık bazda açıklar. Asgari ücret çalışma süresiyle yakından bağlantılıdır.
İbrahim Akın Kazancı