İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener Pandemi’de son süreç hakkında değerlendirmelerini paylaştı. Şener; ‘’Eğer pik görmüyorsak bunu aşılı nüfusa borçluyuz, eğer düşmesini istiyorsak aşılanmamış kişilerin aşılanmasına ihtiyacımız var’’ dedi.

Pandemi sürecinde aşılamaya rağmen vaka sayıları artarken sosyal medya üzerinden bilgilendirmeye devam eden Prof. Dr. Alper Şener grafikler eşliğinde varyantların etkisi ve aşılamanın etkinliği ile vaka sayılarının etkilerini paylaştı.

Şener grafiklerde son durumu değerlendirerek,‘’2020 Ekim-7 günlük ortalama vaka 6 bin sonraki pike dikkat edin Alfa varyant etkisi, Grafik - 2021 Ekim - 7 günlük ortalama vaka 26 bin Delta+ Delta Plus baskın iken Delta varyant- Alfaya göre yaklaşık dört kat daha bulaşıcı, Eğer pik görmüyorsak bunu aşılı nüfusa borçluyuz. Eğer düşmesini istiyorsak hala aşılanmamış kişilerin aşılanmasına ihtiyacımız var. Covid 19 Aşıları ile ilgili çok yanlış olduğunu düşündüğüm bir tartışma devam ediyor. Bulaşı önler mi? Önlemez mi? Bulaş - contagion/ transmission aslında daha çok temas - contact ilişkili bir terminoloji, anlam olarak da bir enfeksiyon etkeninin bir kişiden diğerine geçişidir, yani mekanik bir durum…bunu önlemenin yolu; yine mekaniktir- maske+ mesafe+ hijyen, aslında kast edilen hastalığın yaygınlaşması ise bunu kesinlikle önlediğini biliyoruz. Çünkü aşılanma oranı arttıkça yeni olgu+ağır olgu+ yoğun bakıma yatış+ ölüm azalıyor’’ ifadelerini paylaştı.
 
Ogün İnal