11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında gerçekleştirilecek fidan dikimi ile 2021’in sonuna kadar Türkiye’de 252 milyon, Çanakkale’de 8 milyon 73 bin fidan dikilecek. Geleceğe nefes oluyoruz sloganı ile başlayan fidan dikimi projesi iklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı mücadele ortaya koyuyor.
Geleceğe nefes oluyoruz sloganı ile 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında gerçekleştirilecek fidan dikimi ile 2021’in sonuna kadar Türkiye’de 252 milyon, Çanakkale’de 8 milyon 73 bin fidan dikilecek. Tarım ve Orman Bakanlığınca Türkiye genelinde gerçekleştirilen Milli Ağaçlandırma Günü "11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan, Yarın Nefes" programı çerçevesinde bu yıl da fidan dikimleri gerçekleştirilecek. ülkemizin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi yeniden oluşturmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevre değerlerini korumak, ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmak, toplumun çevreye olan duyarlılığına katkı sağlamak amacı ile bu yıl da 11 Kasım’da gerçekleştirilecek olan fidan dikimlerini il ile paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye genelinde 252 Milyon fidanın dikileceği 2021 yılı sonuna kadar Çanakkale’de de 8 Milyon 73 bin fidan dikileceğini belirtti. Bakan Pakdemirli Sosyal Medya hesabından yaptığı paylaşımda “2021’in sonuna kadar Çanakkale’de 8 milyon 73 bin, tüm Türkiye’de ise 252 milyon fidan dikerek Geleceğe Nefes oluyoruz. Sizleri de 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde şehrinizdeki fidan dikim alanlarına davet ediyoruz” dedi.
 
Ağaçlandırmanın Küresel Isınmaya Etkisi
Yeni araştırmalar, ağaç dikmenin sadece insana kendini iyi hissettiren gönüllü bir faaliyet olmadığını, aslında küresel ısınmaya karşı mevcut en ucuz ve en etkili araç olabileceğini gösteriyor. Çevreciler yıllardır ağaç dikmeyi teşvik etseler de ülkelerin yeniden ağaçlandırma vaatlerine ne kadar sadık kaldıkları ve gerçekte ne kadar  fark yarattıkları konusunda çelişkili bilgiler mevcut. Ancak, yeni bir çalışma, dünya çapında bir ağaçlandırma girişiminde kaç tane ağaç dikilebileceğini ve doğru şekilde uygulandığında bunun iklim değişikliğini nasıl etkileyeceğini hesapladı.

Araştırmacılar tüm Dünyanın çiftlik ya da kent alanı olarak kullanılmayan mevcut arazilerde ağaçlandırma işine giriştiğinde bunun insandan kaynaklı karbon emisyonunun üçte ikisini engelleyebileceği sonucuna vardılar. Araştırmacıların yaptığı hesaplamalara göre, 1.2 trilyon ek ağacının dikilebileceği 1.7 milyon hektarlık arazi halihazırda mevcut. Bu da Yeryüzündeki toplam arazinin yüzde 11’ine denk geliyor ya da Guardian’da belirtildiğine göre “ABD ve Çin’in toplam büyüklüğüne denk geliyor.”Araştırmacılar tropikal alanlarda yüzde yüz kanopi kapatma, daha ılıman alanlardaysa en az yüzde elli ağaç kapatma hedefiyle arazinin kapasitesini hesapladılar.

Hasan Sami Er