“GERİ ÖDEMELERDE SIKINTI BAŞLADI”
Krediyi çekmek de zor, ödemek de
Merkez’de yılın ilk altı ayında 210 esnafın kredi kullandığını ifade eden Başkan Ejder, “ 133 Milyon kredi ilk altı ayda esnafımıza kullandırıldı.  Bugün itibari ile 40’a yakın da başvuru kabul edilen esnafımız var. Son zamanlarda geri ödemelerde sıkıntılar yaşanıyor.  Öte yandan, yeni gelen bir uygulama ile kredi ödemeleri sırasında işletmesini kapatan esnaf ya normal faizler ile ödemeye devam edecek ya da kalan miktarı geri verecek. Bu uygulamada kooperatiften kredi kullanıp, bunu işletme için değil de yatırım için kullananlara engel olmak için getirildi” dedi.
Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder, kooperatif kredilerinde uygulamalarda yeni değişikliklere gidildiğini aktardı.
Başkan Ejder, kooperatifleri kefaletiyle Halk Bankası’nca kullandırılan kredilerde, yürütülen çalışmalar neticesinde uygulamalardaki değişiklikleri açıkladı. Daha önce, kooperatif kefaletiyle kredi kullanacak esnaf ve sanatkârlardan 1 yıllık faaliyet geçmişi arandığını belirten Ejder, "Bu düzenleme yeniden gözden geçirilerek kredi talep eden esnaf ve sanatkârın en az 3 ay faaliyet geçmişinin bulunması, ancak ulaştırma meslek kolunda faaliyet gösteren (taksici, servisçi, minibüsçü) esnaf ve sanatkâr için bu sürenin aranmaması şartı gelmiştir” ifadelerini kullandı.
1 Mayıs 2019 tarihi itibariyle kredi faiz oranlarının yüzde 5’ten, yüzde 8’e yükseldiğini kaydeden Ejder, “6 aylık kredi vadesi ve 5 yılda geri ödeme imkânı kalkmıştır" dedi.
“GERİ ÖDEMEDE ZORLUKLAR YAŞANIYOR”
Merkez’de yılın ilk altı ayında 210 esnafın kredi kullandığını ifade eden Başkan Ejder, “ 24 Milyon kredi ilk altı ayda esnafımıza kullandırıldı.  İl genelinde ise 880 esnaf ilk altı ayda , 133 Milyon kredi kullandı. Bugün itibari ile 40’a yakın da başvuru kabul edilen esnafımız var. Son zamanlarda geri ödemelerde sıkıntılar yaşanıyor.  Öte yandan, yeni gelen bir uygulama ile kredi ödemeleri sırasında işletmesini kapatan esnaf ya normal faizler ile ödemeye devam edecek ya da kalan miktarı geri verecek. Bu uygulamada kooperatiften kredi kullanıp, bunu işletme için değil de yatırım için kullananlara engel olmak için getirildi” dedi.

Dilek Akşen