Piyasalarda yaşanan Döviz artışı nedeniyle, ithal gelen bazı ilaçların tedarikinde sorun yaşanıyor.

Konu ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne açıklama yapan Türk Eczacıları Birliği 36. Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata, “Kur artışı sade ilaç değil, tüm sektörleri etkiliyor. Yerli üretici ham maddeyi almada zorlanıyor, ilacı ithal eden firmalar ithalatta zorlanıyor. Hani muadili olan ilaçlarda zorluk çekmiyoruz ama muadil olmayan ilaçlarda şu dönemde bazı ilaçlarda kura bağlı olarak sıkıntı hat safhada, biz elimizden geldiğinde muadili vermeye çalışıyoruz ‘’ şeklinde konuştu.
 
Sağlık sektöründe en az korona aşıları kadar konuşulan grip aşıları ve dövizin artışı ile bazı ilaçların tedarikinde yaşanan sıkıntılar gibi birçok konuda değerlendirme yapan Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata önemli noktalarda açıklamalar yaptı.

Doların artışı ile ilaçların olası durumu ile ilgili değerlendirme yapan Jale Karaata, ‘’Tabii kur artışı sade ilaç değil, tüm sektörleri etkiliyor. Kaçınılmaz ilaçların fiyatlandırılmasında Sağlık Bakanlığı’nca bir ilaç fiyat kararnamesi var. İthal ilaçlar ve dövize bağlı ham maddeler dövize bağlı değerlendiriliyor. Bu da senede bir kez toplanılıyor, geçen sene Ekim 2021 yılında sabit kur yanlış hatırlamıyorsam, 4.5 olarak değerlendirildi. Şu an dövizin Euro’nun nereye geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu durumda yerli üretici ham maddeyi almada zorlanıyor, ilacı ithal eden firmalar ithalatta zorlanıyor. Hani muadili olan ilaçlarda zorluk çekmiyoruz ama muadil olmayan ilaçlarda şu dönemde bazı ilaçlarda kura bağlı olarak sıkıntı hat safhada, biz elimizden geldiğinde muadili vermeye çalışıyoruz ‘’ şeklinde konuştu.

Son dönemde doların artması sebebiyle döviz fiyatlarının ilaç üzerine etkilerini değerlendiren Jale Karaata; ‘’Grip aşısında son durum şöyle, geçen sene de aynı sorunu yaşamıştık. Grip aşısında tedarikçi firmalar talebin çok olmasından dolayı, planlamada bir eksiklik oluyor herhalde, ilk parti eczanelere gelen ilaç 85 liradan satışı var SGK kapsamında değil, arz eden vatandaşlar parası ile alıp yaptırdılar. İlk Sağlık Bakanlığı’ndan aşı hak eden, SGK’nın ödediği aşılar kademeli olarak, korona aşıları, 85 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlarda tanımlandı. Zaman içeresinde aşamalı olarak 70-65 gibi, yaş grubuna kadar indi. Ama şu an reçeteli dahi gelse şu anda tedarik olmadığından dolayı veremiyoruz. Depolara gelmesini bekliyoruz. Kasım’ın ilk haftasına doğru SGK kapsamında yapılan aşıların sisteme girileceği bilgisi tarafımıza bilgisi verildi. Ama ücretli aşılar piyasada mevcut’’ diye konuştu.

“JELLER, AĞRI KESİCİLER ÖDEMEDEN ÇIKARILDI”
SGK’nın bazı ilaçların ödemeden çıkarmasına ilişkin ise Jale Karaata, ‘’Şimdi tasarruf mu desek bilemiyoruz, bazı ilaçların kullanılması ile alakalı bazı ilacın yüzeysel olarak kullanım olmadığı için piyasadan çıkardı. Ödemeden çıkardı, jelleri, ağrı kesicileri ödemeden çıkardı, tabii o SGK’nın kendi tasarrufu, biz de eczacı olarak da vatandaşın ilaca erişmesinde, parasını harcamasında karşılaştığı zorlukları yaşadıkça göreceğiz ‘’ dedi.
 
Özel Haber: Ogün İnal