TİBUK 1915 ÇANAKKALE BOĞAZ KÖPRÜSÜ’NÜ ELEŞTİRDİ

1915 Çanakkale Köprüsü ülke ve Çanakkale siyasetinde konuşulmaya devam ediyor. Eski siyasetçi Liberal Demokrat Parti Kurucu Genel Başkanı ve İş insanı Besim Tibuk Youtube üzerinden yayınlanan bir programda inşaatında sona yaklaşılan Çanakkale köprüsü hakkında, “Memlekete atılmış en büyük kazıktır” diyerek , “Birisi de çıkıp ya bunu kaça mal edemiyorsun, kaç kişi geçecek? diye sormuyor” ifadelerini kullandı.
Köprü ile ilgili geçiş ücretleri bugünkü kurla 200 liraya yaklaşırken, Besim Tibuk, “Çanakkale Köprüsü 2022’de açılacak, dünyanın en uzun köprüsü olacak filan devamlı böyle yağlamalar, birisi de çıkıp, “Ya bunu kaça mal ediyorsun, kaç kişi geçecek?’ diye sormuyor. 3-4 senedir söylüyorum, tekrar söylüyorum köprü memlekete atılmış en büyük kazıktır. Çanakkale köprüsü aleyhine muhalefet de ses çıkaramıyor. Neden çıkaramıyor biliyor musun? Çanakkaleli, Gelibolulu bana düşman olur diye düşünüyor. Çok enteresan, muhalefet de ben bunu söylersem oy kaybederim diye düşünüyor” dedi.
Türkiye ve Çanakkale siyasetinde oldukça tartışma konusu olan 1915 Çanakkale köprüsü son zamanlarda isminden söz ettirmeye devam ediyor. Youtube üzerinden bir programda konu hakkında yorumlar yapan Liberal Demokrat Parti eski genel başkanı Besim Tibuk köprünün gereksizliğini söyleyerek eleştirdi. Tibuk köprü hakkında, ‘’Son günlerde bir şey de dikkat çekiyor. İkide bir Çanakkale köprüsü ile ilgili yayınlar yapılıyor. Çanakkale köprüsü 2022’de açılacak, dünyanın en uzun köprüsü devamlı böyle yağlamalar, birisi de çıkıp ya bunu kaça mal ediyorsun, kaç kişi geçecek diye sormuyor. Bu Çanakkale köprüsü daha evvel 3-4 senedir söylüyorum, tekrar söylüyorum memlekete atılmış en büyük kazıktır. Çanakkale köprüsü aleyhine de dikkat et muhalefet de ses çıkaramıyor. Neden çıkaramıyor biliyor musun? Çanakkaleli Gelibolulu bana düşman olur diye düşünüyor. Çok enteresan, muhalefette ben bunu söylersem oy kaybederim diye düşünüyor. Halkımızda bu bilinç yerleşmemiş‘’ dedi.
Köprü açılmadan fiyatlar da arttı
18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atıldığından bu yana döviz kurundaki artış nedeniyle köprü fiyatları geçişleri başlamadan fiyatlar arttı.  Temelli atıldığında köprü geçiş ücreti 15 Euro artı KDV olarak açıklanan geçiş tarifesi O günkü Euro kurundan hesaplandığında köprünün geçiş ücreti 70 TL düzeylerinde yer alırken dövizin hızla artması nedeniyle köprü daha açılmadan bugünkü kur üzerinde otomobil geçiş ücreti 200 TL’ye dayandı. Köprü geçişlerinde yaşanan artışın geçiş sayısını negatif yönde etkilemesi de tahmin ediliyor. Yap işlet devret modeliyle yapılan köprünün ihalesini Ocak 2017’de Limak - Daelim-SK-Yapı Merkezi ortaklığı kazanmıştı. 2022’de açılacak köprü için Hazine, otomobil başına 15 Euro+ KDV’den günlük 45 bin geçiş garantisi vermişti. Köprünün temeli 18 Mart 1917 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atılmıştı. O gün Euro kuru 3.8 TL idi. Hesaplandığında 70 TL civarında köprü geçişi olacaktı. Geçen süre içinde hem köprünün yapımı hızla ilerledi hem de döviz kuru. Şimdi ise Euro 11,2 TL civarı. Bu rakamlarda hesaplandığında ise köprüden otomobilin geçiş ücreti 200 TL’ye ulaşmış durumda. Bu ücret aynı zamanda günlük 45 bin araçla çarpıldığında günlük ülkeye maliyeti ise 9 milyon TL’ye çıkıyor. Köprüde araç geçişi ise 18 Mart 2022 tarihinde yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor.
 
İbrahim Akın Kazancı