SOSYOLOJİ PROFESÖRÜNDEN DERİN YOKSULLUK TESPİTİ

Türkiye’de ve Çanakkale'de her geçen gün derinleşen ekonomik sıkıntıların yansımaları her alanda etkilerini gösteriyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  (ÇOMÜ)Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aslan,  ‘Fakirlik ilmuhaberi ile okuyamayan, kayıt donduran öğrencilerimiz var. Derin yoksulluk var, çok derin, biz yıllardır görüyorduk da, toplum ancak farkına varıyor’’ ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından birisi olan ekonomik darboğaz, etkilerini her alanda hissettiriyor. Geçtiğimiz günlerde üniversitede bir öğrencinin kaydını maddi imkansızlıklar nedeniyle dondurması dikkat çekti. Konuyu değerlendiren Prof. Dr. Cumhur Aslan, ‘’Ülkemizde bu da oldu. Bu yıl cidden derin ve kalıcı yoksulluk var. Daha da kötü olacak. Bu şekilde "fakirlik ilmuhaberi" ile okuyamayan, kayıt donduran öğrencilerimiz var. Derin yoksulluk var, çok derin, biz yıllardır görüyorduk da, toplum ancak farkına varıyor. Sağ olsun dostlarımız var güven duyuyorlar, değer veriyorlar. Üç öğrencimiz part- time iş buldu, şu an rahatlar, İki öğrencimize burs sağlıyoruz yine dostlarım takipçilerim sağ olsun bu tür şeylerin reklamı olmaz elbette zaten bu çirkin olur. Ama topluma, "Haydi" demek lazım, iş birliği ve yardımlaşmaya, daha fazla, daha çok sayıda insana ulaşmaya, artık toplum kendi kendini, birbiriyle destek içinde onaracak, Doların 10 TL olduğu ülkede devlet artık toplumundan kopmuştur’’ ifadelerini kullandı.
“Gönüllü etkin, sosyal bir yardımlaşma grubu kurmalıyız”
Bu paylaşımı kendi hesabında paylaşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyoloji Bölümü öğrencisi Muhammed Seçkin ise, “’Çok üzgünüm. Akademide hocalarımız başkanlığında gönüllü etkin-sosyal bir yardımlaşma grubu kurmalıyız. Gerçekten işleyen bir sistem olarak bunu yapabiliriz. Örnek veriyorum bu yardımlaşma grubuna gönüllü 10 öğrenci ve 10 akademisyen girdi, başkan ise "A." hocası. Her ay öğrenci ve hocalarımızın kendilerince belirlediği minimum ve maksimum fark etmez, ellerinden ve gönüllerinden ne kadar verilebilirse bir ücret toplanacak ve yardımlaşma grubunun Başkanı olan "A." hocasına verilecek. Ve grupta kimlerin olup olmadığı gizli olacak, sadece yardımlaşma grubunu kuran başkan bilecek. Her ay kişiden kişiye değişen yardım parası "A" hocasına elden veya EFT-havale yolu ile verilecek ve yardımlaşma grubunun başkanı, ona ulaşan veya kendisinin bildiği, ögrendiği fakültemiz veya bölümümüzden yardıma ihtiyacı olan öğrenciye verilecek. Sevgili hocam Cumhur Aslan böyle bir fikir düşündüm. Gerçekten hayata geçirmeliyiz diye düşünüyorum, fikrinizi alabilir miyim rica etsem, teşekkür ederim. Bir şey yapamamak bizleri çok üzüyor’’ dedi.
 
İbrahim Akın Kazancı