2018 Uluslararası Troya yılı’nda Troya Ören yerine en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye'nin arkeo-köye dönüştürüldükten sonra çehresi değişti. Köy halkına yönelik açılan kurslar köyün sosyo-ekonomik düzeyini arttırmaya katkıda bulundu. İngilizce, el sanatları, hijyen gibi kursları tamamlayan köy kadınlarından Nurten Albayrak, “OPET bize büyük katkılarda bulundu. Kurslara gittim, Kum boncuk, telkari, miyoki işçiliği ve boyama dersleri aldım. Meslek öğrendim, işimi seviyorum Çok memnunum” dedi. 

Troya dönemini yaşatan büyülü Troya dönemine benzer dekore edilen binaları, köy meydanındaki Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk heykelleri yanında muhtarlık binası ile açık hava müzesini andıran köyün en önemli özelliği köylülerin yaşamını sürdürmeye devam etmesi.

“ÜÇ SENE İÇİNDE BEŞ KEZ EĞİTİM ALDIK”
Destanlarla anılan en önemli tarihi miraslardan biri olan Troya Antik Kenti’ne yapılan ziyaretler sırasında köy meydanındaki durak noktalarından biri de hediyelik eşya satılan ve kadınların kurs alarak OPET’in katkılarıyla açtığı atölye. Bu atölyede çalışan kadınlardan biri olan Nurten Albayrak yapılan çalışmaları gazetemize anlattı. Doğma, büyüme Tevfikiyeli olan Albayrak, OPET’in köy için yaptığı çalışmaların önemine vurgu yaptı. Albayrak, “OPET köyümüzde düzenleme yaptı. Köyün girişi ve çevresi düzenlendi. Köy kahvesi ve sağlık ocağı yenilendi. Troya dönemine uygun doğal taşlar kullandı. Troya Meydanı’na kahramanların heykeller konuldu. Köy okulu pansiyona dönüştü. Tevfikiye Köyü kadınlarına yönelik Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile kurslar düzenlendi.  Bize de hoca gönderdiler Halk Eğitim’den. Üç sene içinde beş kez eğitim aldık, kurslara altı ay gidiyoruz, bir ay dinleniyoruz. Sonra devam ediyoruz. Bu atölye yerini de OPET bize verdi. Burada toplamda 11 kişi vardı, şu anda tekim, ama diğer arkadaşlar yazın sergi açıyorlar” dedi.

“KUM BONCUK, TELKARİ, MİYOKİ İŞÇİLİĞİ VE BOYAMA ÖĞRENDİM”
“Kum boncuk, telkâri, miyoki işçiliği, boyama ve çanta ile kolye yapıyoruz” diyen Albayrak, “Bandana, örgü ve çetikler yapıyorum. Hocamızın gösterdiği boyama ve telkâri ile ürünler hazırlıyorum. Ev ekonomisine katkıda bulunuyorum. Çok memnunum. Tüm kadınlara kurslara gitmelerini ve yeni şeyler öğrenmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

“İLERİDE MEYDANA DA SERGİ AÇILMASINI İSTİYORUZ”
Köyde Temiz Tuvalet ve Hijyen, Girişimcilik, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Diksiyon, İş ve Sosyal Hayatta İletişim, Kişisel Gelişim, Meslek Etiği, İngilizce, Turistik ve Hediyelik Eşya Yapımı, Kırsal Turizm Etkinlikleri, Gümüş Kazaz Örücülüğü, Kitre bebek Yapımı başlıklarında düzenlenen kurslar yanında pansiyonculuk yapmak isteyen köy halkı için de Kültür Bakanlığı İl Kültür Müdürlüğü desteğiyle pansiyonculuk kursu gerçekleştirildiğini söyleyen Albayrak, “Pansiyonculuk kurslarına da çok kişi devam etti, pansiyonculuk başladı. Çoğu kursa ben de gittim. İngilizce, diksiyon, temizlik, hijyen gibi. Eşim pansiyonculuk kursuna gitti, belgelerimizi de aldık. Yer açanlar da var da. Çok memnunuz” ifadelerini kullandı. İleride meydana da sergi açılmasını isteyen Albayrak, “Köy kadınlarının bir arada bir şeyler yapıp, satmasını istiyoruz. Bu atölyeyi OPET iki yıllığına bize vermişti, kira vermeye başladık, çünkü burası şahsın. Ben de çıkabilirim. O yüzden meydanda hediyelik eşya yanında, yiyecek üzerine de satış noktası yapılmasını istiyoruz. İşimi seviyorum, seve seve yapıyorum” dedi.

Özel Haber: Mine Tarım