Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, çiftçiye Ekim'de yapılan 773 milyon 269 bin liralık desteği ‘’rekor destek ödemesi‘’ olarak nitelendirmesini, muhalefetin iktidara geldiğinde çiftçilerin borçlarının silecekleri vaadini, son dönemlerde Türkiye'de artan gıda enflasyonunu Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya gazetemize özel değerlendirdi. Kaya, ‘’Enflasyona göre zaten her şeyin fiyatlarının arttığı gibi desteklemeler de artacak. Dolayısı ile en son ödeyen, en çoğu ödeyecek. Bunda çok övünülecek bir durum yok” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, Çiftçiye Ekim'de yapılan 773 milyon 269 bin liralık desteği ‘’rekor destek ödemesi‘’ olarak nitelendirmesi çok konuşulan konular arasında yer almıştı. Desteklemeler hakkında İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirme yapan İsmail Kaya, ‘’Şimdi mantıken şunun bilinmesi gerekiyor. Rakamsal olarak enflasyon oranında desteklerin dağıtılacağını düşünürsek daha az verileceğini mi hayal ediyorlardı, ben onu merak ediyorum. Kendi dönemlerinden önceki dönemlerde verdiklerinden daha mı az vermeyi mi düşünüyorlardı? Enflasyona göre zaten her şeyin fiyatlarının arttığı gibi desteklemeler de artacak. Dolayısı ile en son ödeyen en çoğu ödeyecek. Söylediği doğru ama bunu da çok öğünülecek bir durum yok. Yani burada çiftçi hak ettiği parayı almış durumda. Ama şunu desteklemelerin ödenebiliyor olması önemli, üreticinin belirli desteklemeleri zammında yerli yerinde almaları önemli, bunu kıymetli buluyorum. Ama en çok biz destekleme ödedik demenin de övünülecek durumu olmadığını, bundan önceki dönemlerde de üreticiye belli desteklemeler ödendiğini herkes biliyor ‘’ şeklinde ifade etti.

‘’ÜRETİCİ AÇISINDAN HER KURUŞ DESTEK, HER KOLAYLIK ÜRETİCİNİN FAYDASINA LEHİNE OLACAKTIR’’
Muhalefetin iktidara geldiklerinde çiftçilerin borçları ve mazottaki KDV kaldırılması üzerine vaatlerini değerlendiren Kaya, ‘’Muhalefetin durmadan onu vereceğiz, bunu sileceğiz demesi düşünülerek söyleniyorsa eğer tabana inip araştırmışlarsa gerçekten yapılacak vaatlerse elbette bu üretici için tabi ki olumlu, ama bir tarafı yaparken bir tarafı kıracaklarsa değil, ama yapacaklarsa ifade ettikleri yapılabilir durumda ise elbette bu üretici tarafından olumlu destek sağlar. Üretici açısından her kuruş destek, her kolaylık üreticinin faydasına lehine olacaktır. Vaatleri getirecek duruma kendilerini getirirlerse bu üretici için olumlu olur. Muhalefetin gübre ve mazot bakın çıkmaza buradan giriyoruz. Gübrede zaten KDV ÖTV Yok. Ama mazottan kaldırılacak olması kaldıracağız demeleri, ÖTV'nin kaldırılacak olması kaldırılacağız demiş olmaları, bütün üreticiler gibi olumlu buluyorum. Dediğim gibi bu tarzda adımı kim atarsa üreticinin lehine adım atmış olur. Gübrede şu anda KDV yok. Ama gübreyle ilgili devletin bir başka çalışmaları olabilir. Şu anda en gerekli olan gübreye destek çıkarılması, üretici desteklenmeli bu ülke için önemli’’ şeklinde konuştu.

‘’GIDA ENFLASYONUNU BİZ KENDİMİZ YARATIYORUZ’’
Türkiye'deki gıda enflasyonu üzerine konuşan Kaya, ‘’Bakın gıda enflasyonunu biz kendimiz yaratıyoruz. Dünyada neyse ülkemizde o olmalı ama bizim hatalarımız eksiklerimiz plansızlıklarımızdan dolayı dikim planlarımız yerli yerinde yapmadığımı için neye ne kadar ihtiyacımız ne zaman olacak planlanmayınca, salatalık domates 7 liralar 10 liralar konuşuluyor. İstanbul’da büyük kentlerde fiyat artışı oluyor.  Peki bu artış neden böyle? Dediğimiz gibi planlı ve programlı bir planlama yapılmadığından, bu yıllara göre değişkenlikler yaşanıyor. Bu konuların çözüm muhatabı elbette, Tarım ve Orman Bakanlığı, kurumları ve şehirdeki temsilcileridir ‘’ dedi.
 
İbrahim Akın Kazancı