Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı İbrahim Batdal, ‘15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Güvenlik Günü’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. 
 
Başkan Batdal 1969 yılında, Dünya Körler Federasyonu’nun görme engellilerin güvenliğini, bağımsızlığını ve özgürlüğünü simgeleyen bu önemli günü, ‘Beyaz Baston Körler Güvenlik Günü’ olarak kabul edişinin yıl dönümünde, Dünya’nın her yerindeki görme engelliler olarak sorunları ve çözüm önerilerini, talepleriyle birlikte toplumla paylaşmayı; yöneticileri, duyarlı olmaya davet etmeyi amaçlamadıklarını bildirdi. Batdal yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Engellilerin başlıca sorunlarını ve taleplerimizi bir kez daha kamuoyuyla paylaşarak, yetkililere duyurmayı amaçlıyoruz. Kısaca özetlediğimiz ve kamuoyunun dikkatine sunmak istediğimiz sorunlarımız şunlardır; 2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu, engelliler için kâğıt üzerinde önemli hak ve kazanımlar getirmiştir. Ancak aradan geçen 16 yılda, bu hak ve kazanımların bir kısmı uygulamaya geçemeden işlevini yitirirken bir kısmı da çıkartılan torba yasaların arasında eriyerek işlevini yitirmiştir. Bu cümleden olmak üzere: 2022 Sayılı Yasa ile ödenen muhtaçlık aylığı engelliler için bir işsizlik tazminatına dönüştürülmelidir. Dönüştürülemiyor ise 2005 yılında asgari ücretin 3 / 2 si kadar olan engelli maaşlarının yeniden güncellenerek asgari ücretin 3/2’sine getirilmesi sağlanmalıdır.
 
ENGEL DURUMLARINA UYGUN OKULLARDA EĞİTİM ALMALARI YENİDEN SAĞLANMALIDIR
 
Uzun yıllardır uygulanan kaynaştırılmış eğitim neticesinde özellikle görme engelli öğrencilerin temel eğitimlerini özel okullarında alamadıklarından dolayı başarıları düşmüş, görme engelli okulları kapanır hale gelmiş, gerekli eğitim altyapısını kaynaştırılmış sınıflarda alamayan görme engelliler yaşamlarını doğrudan etkileyen temel eğitimden mahrum kalmışlardır. Özel olarak hazırlanmış olan görme engelliler okulları da öğrenci bulamadığı için kapanmaya yüz tutmuştur. Bu kaynaştırılmış modelin sonlandırılarak engellilerin kendi engel durumlarına uygun okullarda 8. Sınıfa kadar eğitim almaları yeniden sağlanmalıdır. Evde bakım ücreti yeniden güncellenmeli ve koşulları yeniden düzenlenmelidir.
 
ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALIMLARINDA FİYAT UYGULAMASININ SONLANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ
 
Engelliler Kanunu ile rapor oranı %90 ve üzeri olanlar 1.6 cc motor hacmi olan araçları ÖTV indirimli alabiliyorlardı. 2018 yılı sonrasında motor sınırlaması kaldırılarak fiyat sınırlaması getirilmiş olup güncel rakam 330 bin 700 TL’dir. Bu fiyatlara orta sınıf bir araç almak artan fiyatlar sebebi ile mümkün olmamaktadır. Eski hali olan motor sınırlamasının yeniden değerlendirme kriteri olarak alınmasını ve fiyat uygulamasının sonlandırılmasını talep ediyoruz. Bu uygulama özellikle engelli yakınları tarafından suiistimal edilmekte, bazı araçların engelliler lehine kullanılmadığı tarafımızca da bilinmektedir. Ancak bu yanlışı yapanların hatalarını tüm engellilerin faydasını kısıtlayarak değil denetimi arttırıp bu tür istismarı gerçekleştiren engelli ve yakınlarının bu hizmetten muaf olmalarını sağlayarak çözüm kazandırılabilir.
 
Engellilik, gazilik, şehitlik ve benzeri isimler altında vatandaşların sömürülmesini istemiyoruz.  Bunun önlenmesi için Dernekler Kanunu’nun yeniden revize edilmesini ve bir kesime hitap eden derneklerin üyelerinin 3/2’sinin hizmet edilmesi amaçlanan gruptan olması sağlanmalıdır. Bu tür derneklerin işletmelerinde vatandaşın hislerini sömürecek ad ve unvanları kullanmaları engellenmelidir. Bizler toplumun %13”lük kesimini temsil edenler olarak taleplerimizi siz kamuoyuna, hayatı birlikte paylaşıyorsak sorun ve çözümleri de birlikte bulabilmek ümidiyle saygılarımızı sunarız.


Kaynak: Haber Merkezi