Korona ’ya karşı en etkin mücadele aracı olan Aşıların etkinliği tekrar hatırlatmak ve bağışıklığın kazanılması için 3. doz aşı gerekliliği konuşulan gündem maddesi oluyor. Bilim Kurulu üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, “Tüm aşılarda bağışıklığı baskılanan her bireye 3. doz gerekli, tüm ülkeler üçüncü dozu, yaşlılardan başlayarak ikinci dozları tamamladıktan sonra yapmayı hedeflemeli’’ dedi.
 
Şener, “Vaka sayıları neden düşmedi? Ölüm neden azalmadı? Türkiye’de aşı karşıtı vatandaş yok. Aşı tereddütüne sebep olan film insanları var. Çünkü servislerde,  yoğun bakımda aşısızlardan sonra en çok eksik aşılı var. Bunlar tek aşılı. 3. dozu olmamış grup, aşı karşıtı olsalar hiç AŞI olmazlardı. Bilim insanları olarak, virüs var derken, yok diyenler, maske takın derken, daha çok hasta olursunuz diyenler, PCR testi yaptırın derken, yalan diyenler, hastalanınca ilaçlarınızı alın derken, hastaneye falan gitmeyin verilen ilaçlar öldürüyor diyenler. Aşınızı olun derken, aman ha olmayın bu deneysel sıvıyı diyenler varken bize söz düşmüyor. Salgın ile mücadelesini, kısır “sağlık politikası” münazaralarına alet edenlere sormak lazım” dedi.

“Aşılama yaşlılar, sağlık çalışanları, kronik hastalık grubu, erişkinler, çocuklar şeklinde olmalı”
Aşılama konusunda da 3. doz gerekliliği ifade eden Şener; ‘’ Tüm aşılarda bağışıklığı baskılanan her bireye 3. doz gerekli, inaktif aşı olan (Sinovac, Sinopharm) 60 yaş üstüne üçüncü doz gerekli, tüm ülkeler üçüncü dozu yaşlılardan başlayarak ikinci dozları tamamladıktan sonra hedeflemeli, aşılama hedef grubu sırası yaşlılar, sağlık çalışanları, kronik hastalık grubu, erişkinler, çocuklar şeklinde olmalı, hedef olarak bu yılın sonunda yaygın aşılanma yapılan ülkelerde yüzde 40 oranına, 2022 oranında yüzde 70 oranına ulaşmak olmalı, yol haritasının doğru olduğunun teyidi’’ ifadelerini kullandı.

İbrahim Akın Kazancı