Pandemi sürecinde vakaların artması sürecine tekrar girildi. Son açıklanan vaka sayılarına göre Türkiye'de 355 bin 15 Kovid-19 testi yapıldı, 30 bin 563 kişinin testi pozitif çıktı. Vakaların artma durumunu, aşılamada yapılacakları, toplumsal bağışıklık durumunu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Dr. Özgür Çalım, “Bağışıklık düşüyor, vakalar artıyor, tekrar hatırlatma dozu yapılması gerekir” dedi.
 
Pandemi sürecinde son dönemde artan vakaların, aşıların bağışıklığının azalması hakkında olduğunu ifade eden, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan  sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Grafiğin tam anlaşılmadığını gördüm. Basitçe; her gün 200-300 bin iki doz aşılı kişi bağışıklığını kaybediyor (bu sayı 2 doz Biontech olanlar 6 ayını doldurunca daha çok artacak), oysa biz günde bundan daha az kişiye 2. ve 3. doz aşı yapabiliyoruz” dedi. Tıp dünyasında son dönemde en çok tartışılan konu bu konuya destek niteliğinde bir açıklamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Kocadan geldi. Koca Türkovac çağrısı yaparak, "Daha önce 2 doz aşı yaptırmış, COVID-19 geçirmemiş, 18-59 yaş arası sağlıklı herkes bize destek olabilir. 3. doz aşı tercihi serbest" dedi.
 
"Turkovac seri üretime geçsin"
Bakan Koca, ise  "Turkovac'ı Türkiye’nin hizmetine sunmaya hazırlanıyoruz. Daha önce 2 doz aşı yaptırmış, COVID-19 geçirmemiş, 18-59 yaş arası sağlıklı herkes bize destek olabilir. 3. doz aşı tercihi serbest. Ama madem gönüller yerli aşı Turkovac’ta, en az 3 binimiz Turkovac’ı tercih etmeli. Üçüncü dozu tercih ettiğiniz aşıyla olun, Turkovac seri üretime geçsin" diyerek yerli aşıya çağrı yaptı. Bütün bu gelişmeleri değerlendiren Doktor Özgür Çalım, “Görünen aşılarda bütün büyük tıp otoritelerinin dediği gibi bir bağışıklık azalması elbette bu tıp dünyasına yapıldığı gibi, vatandaşları da yapılmalı, vakaların artmasının en büyük sebebi de bu görünüyor, Bağışıklık düşüyor, vakalar artıyor, tekrar hatırlatma dozu yapılması muhakkak ki sürecinde yapılması gerekir. Bunun ise 6 ay ile 8 ay arasında olması bekleniyor. Hatırlatma dozunun yerli aşı olması da elbette tedarik ve zamanlama hızlı aşı takvimi oluşturması açısında yerinde olur. Dikkat ederseniz aşılamada iki doz aşılamada yüzde yüz oranına gelen İsrail ve Avrupa devletlerinin bazılarında dahi hatırlatma dozu yapılıyor’’ dedi

“AŞI OLMAYAN ÇOK”
Hatırlatma dozu ile ilgili de değerlendirme yapan Çalım, ‘’Vakalar artıyor çünkü aşı olmayanlar da az değil, bu sayının 8 milyondan fazla olduğu söyleniyor. Düşünsenize zaten hatırlatma dozuna mecbur bırakan durumda bu, aşı olmayanlar bu süreci hızlandırıyor. Riski arttırıyor, tamamlayıcı doz aşı olması gerekenlere de bir uyarı yapmak gerekir, iki doz etkinliğini riske atmamak için bir an önce yapın bir kış olsun herkes yapsın dememek lazım’’ diye konuştu.

Özel Haber: İbrahim  Akın Kazancı