Pandemi sürecinde bir türlü net bir istikrara kavuşamayan vaka sayıları bir yükselip bir iniyor. Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının bildirilmesinin üstünden bir buçuk yılı aşkın süre geçerken, 2021 yılının Ocak ayından bu yana virüse karşı geliştirilen birçok aşı kullanılıyor Aşılama artması rağmen Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre vakalar da artıyor.
 
Son dönemde aşılamaya rağmen vaka sayısında yaşanan artış kış aylarının gelmesi kapalı alanlarda kalma süresinin artması, okulların açılması, toplu taşımanın da artması ise gündelik yaşamda virüsün etkinliği daha da artıyor. Son açıklanan günlük vaka sayısının da verildiği tabloya göre 33 bin pozitif kişi tespit edilirken, son 24 saatte 237 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı’nın 12 Ekim 2021 tarihli tablosuna göre 18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 75,10, birinci doz aşı olanların oranı yüzde 88. Yine tabloya göre Türkiye’de bugüne kadar 112 milyon 941 bin 94 doz aşılama yapıldı. Günlük vaka sayısının da verildiği tabloya göre 33 bin pozitif kişi tespit edilirken, son 24 saatte 237 kişi hayatını kaybetti.
 
Çanakkale’de durum ne?
Çanakkale’de de vaka sayılarında yaşanan artış şaşırtıyor, aşılama sayısında ki oranların iyi olmasına rağmen, 2 doz aşılamada yüksek bir orana sahip olmasına rağmen neden vaka sayısının arttığı merak ediliyor. Uzmanlara göre aşılama oranı yüksek olan kentlerde de vaka sayısı artabilir. Bu biraz istatistiksel bilimi ile açıklanabilir. Vaka sayıları genelde aşı olmayanlar ve aşısını tamamlamayanlar arasından oluyor. Diğer bir kitle ise aşı 3. doz aşı hakkı gelen ve aşı olmayan büyük bir kitle olması, 1 doz Sinovac ve 1 doz Biontech ardından Biontech olması gereken çok sayıda vatandaş aşı etkinliği azalmasına rağmen aşılarını olmuyor.
 
İbrahim Akın Kazancı