Geçtiğimiz hafta sonu açıklanan İllerde 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale’de vaka sayıları,119,47'den 130,37’e yükseldi. Artan vaka sayısı ile pandemi sürecinde yeni bir dalga gelir mi? sorusu vatandaşları tedirgin ediyor.

İllerde 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale’de vaka sayıları,119,47'den 130,37’e yükseldi.   Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca 25 Eylül-1 Ekim dönemine ait 100 bin nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel halini paylaşarak, “25 Eylül-1 Ekim arasında vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 ilimiz: Bursa, Balıkesir, Uşak, Kırklareli, Sakarya, Ardahan, Edirne, Mersin, Denizli, Samsun. Bu illerden birindeyseniz şimdi daha da dikkatli olmalısınız” açıklamasında bulundu.

Aşıyla ilgili olarak da aşı paylaşımının yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘’ Aşı ‘’gençler, bize salgından çıkış yolunu gösterin. Yeni vakalarda en yüksek oranı sizler oluşturuyorsunuz. Hastalığı fark etmeden bulaştırmanız çok kolay. Covid’siz günlerin özlemini en çok duyansa sizlersiniz. Aşınızla, günlük hayatınızla bize örnek olsanız. Şu tablo çok değişir’’ dedi.
 
Vaka Artışı yaşanan Çanakkale’de son haftalarda yaşanan artış kent genelinde vatandaşları da tedirgin ediyor. Soğuk havaların başlaması ve kapalı alanlarda kalma süresinin artması, toplu taşıma da kullanımın artması, okulların açılması ile beraber kent genelinde daha fazla toplu taşıma kullanılması da vaka sayısının arttığı, üniversitelerin açılma tarihi yaklaştıkça dışarıdan gelen öğrencilerin de vaka sayısında artışına etkili olduğunu düşünülüyor.
 
Çanakkale’de vaka sayıları,119,47'den 130,37’e yükselmesi ile, artan vaka sayısı, Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (Hes) uygulamasında da yansımaları görülüyor. Özellikle merkezde Truva caddesi, Yeni Kordon Demircioğlu Caddesinde risk alanının arttığı kırmızı renk yoğunluğunun arttığı görünüyor. Merkeze yakın Kepez, Kilitbahir ve Güzelyalı’da da mavi renkte olan bölgeleri yavaş yavaş kırmızıya döndüğü görülüyor. Sadece merkezde değil ilçelerden, Lapseki Gelibolu, Ayvacık ve Biga’da da yoğunluğun kırmızı alanda arttığı Gökçeada, Çan ve Bozcaada da ise yoğunluktan ötürü kırmızı alanın diğer ilçelere göre daha az olması da dikkat çekiyor.

Aşılamaya Rağmen Vaka Sayısı Artıyor
Çanakkale’de ilk doz aşılama başlamasından bu yana aşılama seviyesi yüksekken, vaka sayıların da artış akıllara sorular getiriyor. Fakat vaka artışına sebep olan büyük bir nüfusun aşıları olmayan veya aşılarının tamamlamayanlardan olduğu biliniyor. Çanakkale’de 79.6 iki doz aşılama oranı ile gayet yüksek bir seviyede olarak mavi renkte yer alıyor. Birçok kente göre aşılamada yüksek bir ivme yakalanan şehirde, aşı olanların artması ile vakaların düşme ihtimalinin hala var olduğu biliniyor.

Ogün İnal