Mehmet Akif Ersoy kütüphane müdürlüğü yapan Eski Müdür Osman Zeki Coşar yerine göreve gelen, Tarım Müdürlüğü’nden tütün ekspertizi iken Mehmet Akif Ersoy Kütüphane Müdürlüğü’ne atanması ile tartışılan Alper Yancar ani bir kararla görevden alındı. Eski Müdür Osman Zeki Coşar görevine geri dönerken iddiada bulunup, atamasında usulsüzlük tespit edilen Yancar'ın, 2009 yılında kurdukları danışma şirketi üzerinden il müdürlüğünü zarara uğrattığı, bu yüzden kamuyu zarar uğratmaktan 4 yıl ceza aldığı ileri sürmüştü.

Yancar hakkında ortaya atılan iddialar kentte, “Bu kadar suçu olan birisinin en önemli kurumalardan birine müdür olarak nasıl atanır?” tartışması başlattı.  Büyük emeklerle hazırlanan ve Türkiye’nin en güzel kütüphane binasına sahip kütüphanelerden biri olan Mehmet Akif Ersoy Halk Kütüphanesi, son zamanlarda kentin gündeminde hiç düşmedi. Kütüphane ile ilgili tartışma Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde ekspertiz olarak çalışan Alper Yancar atanması ile tartışmalar başladı. Yancar’ın evinde sahte rakı yaptığı emniyet tutanaklarına yansıdığı yönünde haberlerin çıkması ile kütüphane tartışması başka bir boyut kazandı. Geçen yıl Kasım ayında bir anda Müdür Coşar’ın tayini Edirne’nin Keşan İlçesi’ne çıkartıldı. Coşar’ın yerine ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde çalışan Alper Yancar atandı. Bu atama ise “tarladan kütüphane müdürlüğüne” yorumlarına neden olmuştu.
 
COŞAR GERİ DÖNDÜ
Kütüphane müdürlüğüne atanması çok tartışılan tütün ekspertizi olan Alper Yancar, ani bir kararla görevden alındı, yerine eski kütüphane müdürü Zeki Coşar tekrar geri döndü. Açtığı davayı kazanan Coşar tekrar geri dönerek kütüphane müdürü oldu. Müdür Coşar, gelir gelmez kütüphanede bahçesindeki ağaçlara bakım yapıp çevre düzenlemesi yapması ise dikkat çekmişti. Açtığı davayı kazanan Müdür Coşar, bu yıl Mart ayında eski görevine geri döndü. Coşar, kütüphanede bir hafta bile kalmadan tekrar görevden alındı.  Yancar tekrar kütüphane müdürlüğüne geri dönerken, Coşar ise Kültür ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne sıradan bir memur olarak gönderildi. Bu görevden alınma da çok tartışıldı.
 
Üst Üste 2 Kez Davayı Kazandı
Coşar, görevden alınmasının ardından bir kez daha Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Açılan dava sonucunda yürütme durduruldu. Mart ayından görevden alınan Coşar, geçen ay davayı tekrar kazandı.  Karardan sonra bir süre bekleyen Coşar, göreve tekrar geri döndü. Sabah Gazetesi’nden Ümit Erken Demir’nın haberine göre usulsüz bir şekilde müdür olarak atanan Yancar’ın sabıkası ise çok kabarık; Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü'nde tütün ekspertizi olarak görev yaparken, halk kütüphanesine müdür olarak atanması nedeniyle şehirde "liyakat" tartışmalarına neden olan Alper Yancar, görevinden alındı. Atamasında usulsüzlük tespit edilen Yancar'ın, 2009 yılında kurdukları danışma şirketi üzerinden il müdürlüğünü binlerce lira zarara uğrattıkları ileri sürüldü.  

ŞİRKET KURMUŞLAR
CİMER'e yapılan bir ihbarı değerlendiren Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı müfettişler, Lapseki İlçe Tarım Müdürlüğü'ndeki 2009 ve 2010 yıllarındaki Kırsal Kalkınma ve Hibe projelerini incelemeye aldı. Bakanlık müfettişlerinin ortaya çıkardığı olayda; iddiaya göre tarımsal destekleme danışma ücretlerinin evrakta sahtecilik yapılarak bir şirkete aktarıldığı ve kurumun binlerce lira zarara uğratıldığı raporlara yansıdı. Bakanlık olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu. Olayın ardından harekete geçen Cumhuriyet Savcılığı; Tarım İl Müdürlüğü'nde görev yapan Alper Yancar ve 15 kişi hakkında Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma suçlarından kamu davası açtı. Hazırlanan 76 sayfalık iddianamede sanıkların tarımsal danışmanlık destekleme ödemesi adı altında il Müdürlüğü'nün nasıl dolandırıldığı detaylı bir şekilde anlatıldı.

KENDİ HESAPLARINA AKTARMIŞLAR
İddianameye göre Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Alper Yancar ve 4 arkadaşı 2009 yılında Lapseki'de Ö. Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Danışmanlık Şirketi adı altıda bir firma kurdu. Şirket kısa sürede Çanakkale ve ilçelerine kırsal kalkınma projeleri ve hibeler konusunda danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Yancar ve 4 arkadaşının sahibi olduğu şirket, usule aykırı olarak düzenledikleri Tarımsal Danışmanlık ve Destekleme Ödemelerine ilişkin sözleşme ve diğer belgeleri İl Tarım Müdürlüğü'ne teslim etmelerinin ardından 920 tarımsal işletme sahibine aktarılması gereken ödemeyi kendi hesaplarına aktardıTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı müfettişler, yaptıkları denetlemelerde şirketin 2009 yılında Lapseki İlçe Tarım Müdürlüğü'ne teslim ettiği 349, 2010 yılında ise 571 kırsal kalkınma dosyasını sahte düzenlediğini, şirketin böyle bir danışmanlık hizmeti vermediğini tespit etti.
 
Olayın ardından Çanakkale 1. Ağır Ceza Mahkeme'nde açılan dava da geçtiğimiz ay karar çıktı. Mahkeme, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt kurma Suçundan hakim karşısına çıkan sanıklara, örgütün yönetici ve üyeleri arasında hiyerarşik piramidin belirlenememesi nedeniyle beraat kararı verirken, Alper Yancar hakkında Kamu Kurum ve Kuruluşların Zararına Dolandırıcılık, Özel belgede Sahtecilik ve müteselsilen ikna suretiyle irtikap suçlamalarıyla 4 yıl 2 Ay hapis ve 416 gün Adli Para Cezasına çarptırdı.    Olay istinaf mahkemesine taşınırken Alper Yancay'ın daha önce de sahte rakı yapmaktan evine baskın düzenlediği ortaya çıktı. Bir ihbarı değerlendiren Çanakkale Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler Alper Yancar'ın İsmetpaşa Mahallesi'deki evine baskın düzenledi. Operasyonda 5 litre damacana da önceden hazırlanmış rakı elde edildi.

İbrahim Akın Kazancı