Havaların soğuması ile beraber, denizlerde balıklar bollaşmaya başladı. Birçok balık çeşidi tezgahlarda yerini aldı, ama en fazla Çanakkale'de bollaşan lüfer, hem balıkçının hem de sevenlerinin yüzünü güldürdü. Bir ay önce tezgahta150 liradan satılan lüferin kilosu, 85 liraya kadar indi.
 
Eylül ayında balık yasağının son bulup balıkçıların balığa çıkmasıyla birlikte balık sezonunda en düşük balık fiyatları tezgahlara yansıdı. Birçok balık çeşitide yaşanan düşüş en çok Lüferde oldu. Bir ay önce tezgahta150 liradan satılan lüferin kilosu, 85 liraya kadar indi. Lüfer dışında hamsi, Çupra ve Levrekte var. Fiyatlar ise ortalama 50 ile 70 lira arsında değişti. En uygun olan balık hamsi oldu.
 
Lüfer bolluğunun sebebi ise geçtiğimiz gün Çanakkale'de balıkçılık yapan Mehmet Kul (46) ve tayfaları, 11 metre boyundaki 'Mercan- 2' isimli tekneyle balık avlamak için denize açıldı, bıraktıkları ağlarla 15 bin tane lüfer yakaladı. Balık dolu ağlar tekneye güçlükle çekilirken, binlerce lüfer ise tayfalar ve köylülerin yardımıyla ağlardan 10 saatte temizlenebildi.

Biga ilçesine bağlı Aksaz Köyü Limanı’ndan avlanmak için dün denize açılan 'Mercan- 2' isimli balıkçı teknesi, avladığı rekor sayıdaki lüfer balığıyla geri döndü. Teknenin reisi Mehmet Kul ve tayfaları, lüfer avlamak için denizde gezerken, bir anda yunus balıklarının hareketlendiğini gördü. Yunus balıklarının peşinden giden Mehmet Kul, lüfer sürüsünü görünce tayfalarına ağı denize bırakmasını söyledi. Lüfer sürüsünün etrafını ağlarla çeviren Mehmet Kul ve tayfaları, bir süre sonra ağları makara yardımıyla tekneye çekmeye başladı. Neredeyse bütün gözleri lüferle dolan ağlar saatlerce süren mücadele sonunda tekneye alınabildi. Her yeri ağlardaki balıkla dolan tekne, Aksaz Limanı’na ise batma riskine karşı yavaş yavaş dönebildi. Balık dolu teknenin geldiğini gören sahildeki vatandaşlar, manzara karşısında gözlerine inanamadı. Teknenin gelişini ve balık dolu ağları da cep telefonu kamerasıyla görüntüledi.
 
 
DHA- İbrahim Akın Kazancı