Çanakkale’de bir süredir devam eden Gelibolu’da imamın Atatürk ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve sevenlerine hakaret niteliğinde yaptığı  “Mustafa Kemal’ in İtleri öğle istiyor” yorumu tartışmaya neden oldu. Mecliste en çok tartışılan konu bu oldu.
 
‘’Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan her vatandaşın önderidir’’
Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Belediye Meclisinde gündem dışı söz alan ve İmamı şiddetle kınayan CHP Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Erdal Gezen ‘in “Bu cesareti nereden ve nasıl aldığını esasında hepimiz çok iyi biliyoruz” diyerek, Gelibolu İlçesinde Cumhuriyetimizin ve Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’e, Atamızın izinden emin adımlarla yürüyen bizlere bir İmam tarafından hakaret çirkin iftira ile hakaret edildi sosyal paylaşımın altına düşürülen bir not ile.  Mustafa Kemal Atatürk sadece bizim partimizin değil,  Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan her vatandaşın önderidir.  Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan her Türk Vatandaşı, onun ilke ve devrimlerinin ışığında bugün varlığını, yaşamlarını devam ettirmektedirler.  Bu kişi bir sosyal paylaşımın altına yazdığı çirkin bir yorumla gönüllerde, Çanakkale’mizde ve ülkemizde derin bir infiale neden olmuştur.  Bu cesareti nereden ve nasıl aldığını esasında hepimiz çok iyi biliyoruz.  Bu hakaret sadece bizlere değil. Yani Atamızın izinden emin adımlarla yürüyen, devrimlerini, düşüncelerini, ideallerini takip eden, yaşatan bizlere değil,  Cumhuriyetimize, onun düşüncelerine, devrimlerine ve ilkelerine yapılan bir hakarettir.  Biz bunun bir örneğini ne yakın zamanda Ayasofya’da gördük.  İktidarın tepki göstermeyen duruşu,  devam ettiği sürece de buna benzer söylemleri duyacağımızı maalesef tahmin ediyoruz.  Söz konusu hakaret Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi takipçilerine yönelik yapılmış olsa da, aslında Atatürk’ün şahsına ve onun önderliğinde kurulan Cumhuriyet Halk Partisine yönelik bir hakaret olduğunu söyleyebiliriz.  Bu kişiyi ve anlayışını, anlayışını besleyenleri, bu cesareti verenleri şiddetle kınıyoruz.  Bizler Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyeleri olarak, yarın Cumhuriyet Başsavcılığına, bu kişi hakkında Türk Ceza Kanunun 125’inci Maddesi gereğince suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
 
CHP Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Erdal Gezen’in ardından söz alan AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Esra Yüksel “ Ben Erdal beye birkaç konuda cevap vermek istiyorum.  Gelibolu’daki imam konusu ile ilgili. Evet orada talihsiz bir açıklama yapan bir imam var.  İmamın görevi bellidir. Onun görevi belirlenen sınırlar içerisinde güzel hizmet etmektir.  Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bu açıklamayı biz de grup olarak tabi ki kınıyoruz.  Erdal bey bir cümlesinde ‘nerden alıyor bu gücü’ dedi.  Bu gücü tabi ki kendisinden alıyor. Ben de size soruyorum , bunu kınadığınız gibi Atatürk’ün soyadını  söyleyemeyen CHP’li  İl Başkanı Hanımefendiyi kınıyor musunuz?  O onu yaparken gücü sizden mi alıyordu.” dedi.
 
AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Esra Yüksel ‘in Atatürk’ün soyadını söyleyemeyen CHP’li İl Başkanı Hanımefendiyi kınıyor musunuz?  açıklaması karşısında araya giren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Nerden çıkarıyorsunuz bunu? Ne kadar iftiracı bir insan oldunuz.  Ne alakası var bunun? Kim söylemiş onu?  Niye benim İl Başkanım Atatürk’ün adını anmasın?  Nerden çıkarıyorsunuz? Sizin o yandaş medyanın yazdıklarından mı çıkarıyorsunuz?  Bunu şiddetle reddediyorum.  Benim hiçbir İl Başkanı m Atatürk’ün adını anmaktan utanmaz” dedi. Başkanın bu sözleri üzerine tartışmaya dahil olan Esra Yüksel “O soyadı kullanmam diye beyanı gazetelerde çıktı” dedi.  Bunun üzerine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan İstanbul İl Başkanının böyle bir beyanı olmadığını ısrarla dile getirdiklerini belirterek “Öyle bir beyanı yok. Defalarca söyledik. Israrla söylüyorsunuz ve kendi kusurunuzu, kabahatinizi örtmeye çalışmayın. Bütün imamlarınız aynı, yani bütün derken bir sürü imamınız yaptı bunları. Bizim İl Başkanımızın böyle bir beyanı olmadı.  Bunu neden ikide bir bunu getiriyorsunuz ayıp değil mi?  Siz imamınıza bakın” demesi üzerine meclisteki ortam gerildi.
 
Meclis gerginliğinin tırmandığı dakikalarda  “Siz İmamınıza bakın” diyen Başkan Gökhan’ın sözlerine karşılık AK Parti Grup Başkan Vekili Esra Yüksel “İmam benim değil, neden benim olsun imam” dedi.  Başkan Gökhan tartışma esnasında, Ayasofya açılışında Diyanet İşleri Başkanının kılıçla yaptığı Hutbeye ithafen “Sizin imamınız, sizin kılıçlı diyanetin imamı.  Sadece imamları değil, bunların öğretim görevlileri de aynı haltı yitiyorlar.  Bir tane kerhaneci hoca vardı biliyorsunuz, unutmayın” dedi.
 
Ogün İnal