Çanakkale Maratonu iki yıl aradan sonra 6’ncı kez Turset firması tarafından gerçekleştirildi.

Boğaz’ın kilidi tarihî Kilitbahir Kalesi’nden başlayıp tamamı dünyanın en iyi korunmuş savaş meydanında gerçekleşen ve temasını 1915 ruhundan alan “Uluslararası Gelibolu Maratonu Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının ev sahipliğinde tarihin izinde koşuldu. Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Alan'da, 6'ncısı düzenlenen Uluslararası Gelibolu Maratonu, 11 ülkeden 43'ü yabancı, 2 bini aşkın sporcuyla koşuldu. Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Gelibolu Tarihi Alanı'nı bir buluşma noktası haline getirmek istiyoruz" dedi.
 
Düzenlenen etkinliğe Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yıldız, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kademir, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, protokol üyeleri ve 2 bini aşkın sporcu katıldı. Bu yıl TURSET’e devr edildikten sonra gerçekleşen etkinliğin mimarlarından biri olan Armağan Aydeğer devr ettikleri organizasyon ardından koşu hakkında gazetemize özel değerlendirmeler yaptı.
 
Çanakkale'nin Gelibolu Tarihi alanında 6'ncısı düzenlenen Uluslararası Gelibolu Maratonu, 11 ülkeden 43'ü yabancı, 2 bini aşkın sporcunun katılımı ile geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşti. Bu yıl TURSET’e devir edildikten sonra gerçekleşen etkinliğin mimarlarından biri olan Armağan Aydeğer, ‘’Bizim için çok özeldi. Çünkü hem hayata geçirdiğimiz hem 5 yıl emin adımlarla sürdürdüğümüz bir etkinliğin bu sefer katılımcı aşamasında yer almak bizim için çok anlamlı oldu’’ dedi.

Armağan Aydeğer; ‘’2015 Yılında Gelibolu Maratonu olarak ortaya çıkarmıştık. Ahmet Çelik ben ve bir ortağımız ile birlikte GPT Turizm olarak ortaya çıkardığımız bu değer her geçen yıl katlanarak sayısını arttırarak, uluslararası çok ciddi bir seviyeye geldi. 2019 yılının sonunda da bu işin sürdürülebilir gelişimi için bizler hem Antalya Maratonunu yapan hem Türkiye’de farklı alanlarda spor etkinlikleri düzenleyen Turset firmasına organizasyonun devamı şeklinde kendilerine devir etmiştik. Bizim için çok özeldi. Çünkü hem hayata geçirdiğimiz hem 5 yıl emin adımlarla sürdürdüğümüz bir etkinliğin bu sefer katılımcı aşamasında yer almak bizim için çok değerliydi. Ama şunu söyleyebilirim ki mutlu ve gururluyuz. Çünkü biz bu yola çıktığımızda temel amacımız bu organizasyonun Çanakkale'nin organizasyonu olması aşamasına taşımak. Ve bu organizasyonun Çanakkale'nin en kıymetli organizasyonlarından birisi olmasıydı.  Bizden sonraki İlk yılında da çok pozitif bir enerji gördük her şeyden önce, Bütün organizasyonların elbette artı ya da eksi yönleri vardır. Burada niyet ve gayret çok önemli, Turset firması da bu gayreti elinden geldiği ölçüde göstermiştir. Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı çok ciddi şekilde sahiplenmiştir. İmkanları ile orada her anlamda yer aldı. Genel olarak bu sene parkurda bir değişikliğe gidilmişti. Geçtiğimiz yıllarda Morto koyunda başlangıç ve bitiş yer alırken, bu yıl Kilitbahir Kalesinin ilerisinde bir yer söz konusu oldu. Oldukça keyifli bir ortamda hava çok güzeldi. Ne çok sıcak ne çok rüzgarlı bir hava vardı. Katılım sayısı geçtiğimiz yıllara göre biraz aşağıdaydı ama bu genel olarak pandemi sürecinin de etkisi var burada 2020 yılında pandemi sürecinde hiçbir organizasyon gerçekleşmedi. 2021 bu nedenle bu toplu etkinliğin yeni başladığı bir sene oldu. ‘’ şeklinde ifade etti.
 
“BENCE PAHA BİÇİLMEZ BİR DENEYİM”
 
Etkinlikle herhangi bir kaza yaşanmamasının altını çizen Aydeğer; ‘’Son derece başarıydı, kazasız belasız bitmesi en önemli şey çünkü bir organizasyona çıkarken en büyük beklentimiz kaza olumsuzluk olmaması çok şükür herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Katılımcılarda da son derece memnundu. Genel bakışıcısı şöyle olması gerek bu bir deneyim herhangi bir şehirde herhangi bir ülkede koşmak değil, Gelibolu maratonunda koşmak demek bundan yüzyıl evvel mücadele veren kahramanları izinden koşmak demek o hissiyatla insanlar koşuyorlar. Dolayısı ile arazide zorluklar eksiklikler buranın cazibesini daha da arttırıyor. Olağan üstü doğa olağan üstü bir tarih var O havayı soluyaraktan bu şeyi gerçekleştirmek bence paha biçilmez bir deneyim. Bizsiz ilk senesini gerçekleştirdi. Ama çok değerliydi biz bu sefer 10 km koştuk bir koşucunun neler hissettiğini deneyimledik diyebilirim. Oradaki ruh halini, iyi gözlemlemek fırsatı oldu. Ben tekrar en başta Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına, Çanakkale Valiliğine bu organizasyona destek veren Gençlik ve Spor Bakanlığımıza tüm oradaki kamu kurum ve kuruluşları ve sponsor destekleri yapanlara teşekkür ediyorum .Çok güzel bir şey yaptılar umarım bu devam edecek yıllar yılı devam edecek. Her zaman söylediğimiz gibi Gelibolu maratonu Çanakkale'nin ürünüdür. Bu organizasyon Çanakkalelilerin katılımı ile dünya çapında tematik bir maraton olacaktır.’’ dedi.
 
“GELİBOLU EN SIRA DIŞI OLAN MARATON OLACAKTIR”
 
Aydeğer; ‘’Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Gelibolu en sıra dışı olan maraton olacaktır. Biz bu yolculuğun ilerleyen on yıllarda devam etmesini gönülden diliyorum. Biz bu organizasyonlarla başladığımızda 6 yıl evvel, bir motivasyonumuz vardı. Sportif etkinlikler, Kültür Sanat etkinlikleri dünya turizmine çok güzel ivme gücü olan alan, Bu itme gücünün farkında olduğumuz için ısrarla Çanakkale'de en az uluslararası bir etkinliğin olmasından bahsediyorduk. Yaz sezonun dışında hareketliliğin nispeten düştüğü 7 8 ay her aya bir organizasyonun Çanakkale turizmi için çok etkili olacağını düşünüyorum. Bunlar Kültür etkinlikleri olabilir, Sanat etkinlikleri olabilir. Etkinliklerinde bir etkileşim haliyle olması gerekli, yani interaktif katılımların olduğu gelen kişinin bu etkinliğin bir parçası olduğu etkinler kişininde deneyim yaşayacağı bir özelliği ile daha çok ilgi çeken faaliyetler olmalı’’ konuştu.

1915 metre Saygı Koşusu'na katılan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ise, "Çok güzel bir havada 'Pes Etmeyenlerin İzinde' 1915 metre koştuk. Gelibolu Maratonu; sloganıyla, çağrısıyla başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimiz ve gazilerimiz anısına yapılan bir koşu. Çok güzel bir hava var. Katılım da çok yüksekti. Tüm katılımcıları kutluyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de, 1915 metre Saygı Koşusu'na katıldığını belirerek, "Bu kadar güzel bir ortamda bu kadar güzel bir koşu olurdu. Coğrafya çok güzel, hava çok güzel. Tematik parkur çok güzel. Tarihi mekânlar çok güzel siluet oluşturuyor. Çanakkale toprakları insana huzur ve güven veren müstesna topraklardır. Böyle anlamlı buluşmalarda insanların moralleri de güzel oluyor. Biz Tarihi Alan Başkanlığı olarak, Gelibolu Tarihi Alanı'nı bir buluşma noktası haline getirmek istiyoruz" dedi.

Uluslararası Gelibolu Maratonu'nda, 10 kilometre erkeklerde Bedri Şimşek birinci, Fatih Korkunç ikinci, Aytaç Çıdacı üçüncü oldu. Kadınlarda ise, Tuğçe Karakaya birinci, Sera Sayar ikinci, Bakiye Balcıoğulları üçüncü oldu. 25 kilometre erkeklerde birinciliği Ümit Er, ikinciliği Levent Kuva, üçüncülüğü Hasan Akyol, kadınlarda ise, birinciliği Gülşah Karasakal Öztaşkıran, ikinciliği Yasemin Hamamcı, üçüncülüğü de Esen Cıvlan elde etti.
Erkekler 42 kilometrede birinci Ergün Kızılaslan, ikinci Serhat Acar, üçüncü Selim Korkmaz, kadınlarda da birinci Gülşen Eser, ikinci Tonea Kabil, üçüncü de Süreyya Acar oldu.
 11 ülkeden 43 yabancı sporcunun da katıldığı maratonda, bedensel ve görme engelli vatandaşlar da koştu. Eceabat ilçesinden maratona katılan İpek Yılmaz ise, 1915 metre Saygı Koşusu'na, bebek arabasındaki 3,5 aylık oğlu Ayaz Alp ile birlikte katıldı.
 
Organizasyona katılan binlerce sporcudan biri olan Çanakkale Belediyespor A takımının başarılı sporcusu Batuhan Sağın; ‘’Gelibolu Maratonu benim için ayrı bir yeri olan yarış oldu. Atalarımızın can verdiği bu topraklarda yarışmak benim için gurur verici oldu. Gelibolu Maratonuna Türkiye dışından 11 ülkeden katılımcı vardı. Katılan ve bitiren herkesi tebrik ederim. Umarım gençlerin ve spor sevenlerin daha çok katılacağı kalitede birçok organizasyon Çanakkale'de hayat bulur. Çünkü o zaman her şey çok daha anlamlı oluyor’’ dedi.

İbrahim Akın Kazancı