Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘’The Future of Agriculture’’ konulu projenin ilk yüz yüze toplantısı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ev sahipliğinde Büyük Truva Otel’de başladı.
 
Kısa adı AgriEco olan projenin ana temasını Tarımda İstihdamı Artırmaya Yönelik Girişimci Yenilikler, Biyo-Ekonomi ve Kaliteli Yaşam oluşturuyor. Eğitim etkinlikleri bir hafta sürecek. Projede Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bulgaristan’dan Trakya Üniversitesi, Yunanistan’dan Makedonya Üniversitesi, Kazakistan’dan Pavlador Pedagoji Üniversitesi görev alıyor.
Trakya, Makedonya ve Çanakkale Onsekiz Mart üniversitelerinden otuz öğrencinin iştirak ettiği toplantıyı Kazak öğrenciler çevrimiçi olarak takip ediyorlar. Toplantının ilk dersini Prof. Dr. Kemal Çelik, geleceğin tarımı, bilişim sistemlerinin tarımda kullanımı, gençler için yeni iş alanları, girişimcilik, Türkiye Ulusal Ajansının desteklediği Tarım 4.0 projesi ve dördüncü tarım devriminin beklenen sonuçları konuları üzerine verdi. Eğitim programının ikinci dersinde ise Prof. Dr. Harun Baytekin, arı ürünleri ve yenilikçi arı ürünlerinin geliştirilmesi, arı ürünlerinde yatırım alanları konularında bilgiler verdi.
Stara Zagora Trakya Üniversitesi Profesörlerinden Darina Zaimova uluslararası proje işbirliklerinin giderek daha fazla önem kazandığını, bu tür projelerle gençlerin daha yaratıcı ve sıra dışı düşündüklerini ifade etti. Türkiye’nin yenilikçi gençlerinin Türkiye’yi daha ileri noktalara taşıyacağını söyleyen Prof.Dr. Darina Zaimova, Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesiyle var olan işbirliklerini daha da geliştireceklerini ifade etti.
 
Mine Tarım