Hayvancılıkta Probiyotikler konulu AB projesinin eğitim toplantıları Truva Otel’de devam ediyor. Türkiye’den Çanakkale Onsekiz Mart, Balıkesir ve Aydın Adnan Menderes Üniversiteleri ile Bulgaristan, Moldovya ve Sırbistan’dan üniversite ve araştırma enstitülerinin ortak olduğu proje kapsamında araştırma sonuçları bilim insanları tarafından tartışılıyor.

Programın ikinci gününde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Selda Manav, yaptığı yüksek lisans tezinin sonuçlarını paylaştı. Tezde, ağız sütünü almış oğlakların beslenmesinde inek sütü ve peynir altı suyundan yaptıkları karşımın daha ekonomik olup olmayacağını test ettiklerini, iki ay boyunca, oğlaklardan bir grubun sürekli analarıyla birlikte kaldığını, diğer üç gruba %85 inek sütü+%10 peynir altı suyu+%5 su verdiklerini, bu üç gruptan ikisine de farklı dozlarda propolis (oğlak başına 0,2 cc ve 0,4 cc) verdiklerini, günde 0,4 cc (8 damla) propolis verilen grupta ishal vakasına rastlanmadığını belirtti.

Selda Manav, yaptıkları çalışmada, keçi sütünün daha kıymetli olduğunu, bu nedenle oğlakların ağız sütü aldıktan sonra inek sütü ağırlıklı peynir altı suyuyla daha ekonomik olarak beslenebileceğini, oğlaklarda ishal vakası görüldüğünde oğlak başına 8 damla propolisin biberona konarak içirildiğinde sorun kalmayacağını dile getirdi. Türkiye’de ishal nedeniyle oğlak kayıplarının yüksek olduğunu belirten Manav, propolisin bu konuda dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknopark şirketi olan İdapolis Ltd.Şti. Ortağı Prof.Dr. Kemal Çelik, tezde kullanılan propolisi tedarik ettiklerini, proje sonuçlarının çok önemli olduğunu, yılda 1.5 milyonu bulan kuzu, buzağı ve oğlak kayıplarının Türkiye’de et açığını ortaya çıkardığını, anti mikrobiyal, aynı zamanda bağışıklık sistemini destekleyen propolisin bu alanlarda hızla test edilip kullanılmasıyla, genç hayvan ölümlerinin önlenmesinde önemli yararlar sağlayacağını önemle vurguladı.
 
Mine Tarım