Balıkçılar tarafından bolca avlanan Sardalya, 15 liradan balıkçı tezgahlarında yerini aldı. Kilo fiyatı ve mevsim balığı olması ile tercih edilen Sardalya hem vitamin hem de mineral açısından zenginliğiyle yoğun talep görüyor.

Tavada, ızgarada ya da fırında yapılan ve protein bakımından son derece zengin olan Sardalya  balığının çok çeşitli tüketim çeşitleri olduğunu söyleyen balıkçı Hasan Tunç, sardalyenin en meşhur ve en bilinen tarifinin temizlenmiş bir şekilde mangal kömüründe ızgara olduğunu söyledi. Tunç, “Evde mangal imkânımız yoksa en pratik şekilde fırın tepsisine yağlı kâğıdı yatırıp üzerine sardalyeleri koyup, 200 derecede kızgın fırında en uzun pişirme süresi 10 veya 15 dakika arasındadır. Çok fazla pişirdiğimiz zaman yağı ve lezzeti kaçabilir” dedi.

Balığın çeşitli soslar ve malzemelerle tatlandırabileceğimizi belirten Tunç şu tavsiyelerde bulundu; “Balığımıza mayhoş bir tat vermek istiyorsak kendi içinde buharıyla beraber pişirebiliriz. Balığın yağ oranın az olduğu soğuk zamanlarda buğulama yapmak en mantıklı tercihlerden biridir. Çeşitli tariflerde, kılçığının alınarak ve birbirine yapıştırılarak içine de kaşar ve çeşitli baharatlarla renklendirerek o şekilde servise sunabiliriz. En pratiği sodalı, yumurtalı ve unlu sosla balık ekmek şeklinde tüketebilir.”

Ogün İnal