Çanakkale Belediyesi, 16-22 Eylül tarihleri arasında birçok kentle aynı zamanda Avrupa Hareketlilik Haftasını kutlamaya başladı. Kordon Boyu’nda düzenlenen etkinlik kapsamında ÇAFAD Halk Dansları Gösterisi yaparken, Pandemi dönemini hareketlilikle geçirip, en çok ÇABİS'i tercih eden kullanıcılara ödül takdimini gerçekleştirildi. Bir yılda ÇABİS’i 215 kez kiralayan ve 255 saat kullanan Mesut Demir ödüllendirildi.
 
Etkinlikte konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Kentte hareketlilik çok önemli.  Mecliste karar aldık birçok sokağımızı yayalaştırıyoruz. Dolayısı ile daha çok yürüme alanı ve halka açık alan yaratmış olacağız. Bu alanda motosiklet olmayacak. Avrupa Hareketlilik Haftası başlangıcındayız. Bizim de ÇABİS bisiklet kiralama sistemimiz var. Bu bisiklet sistemimizi en çok kullanan hemşehrilerimizi ödüllendiriyoruz ki teşvik olsun ve herkes bisikleti kullanmaya teşvik ettin” dedi.
 
 
Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası gerçekleştirilen programla başladı. Çanakkale Belediyesi tarafından gerçekleştirilen haftanın açılış programında ÇABİS’i en çok kullanan kişilere de hediye takdim edildi. Pandemi dolayısı ile bir yılın yarısını evde geçirdiğimiz dönemde Mesut Demir, 215 kiralama 15 bin 290 dakika 255 saat kullanımı miktarı ile ÇABİS’i en çok kullanan isim oldu. İkinci kullanan isim ise 263 kiralama 4 bin 439 dakika 74 saat kullanım miktarı ile Kadir Memiş oldu.
Kentleri ve Belediyeleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya ve desteklemeye teşvik eden Avrupa Hareketlilik haftası 2002 yılından beri kutlanıyor. Belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının arttırılması, kentlilerin ise bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotları ile teşvik edilmesi amaçlanana ve Her yıl 16-21 Eylül tarihleri arasında ülkemizde ve dünyada kutlanan Hareketlilik Haftası dün gerçekleştirilen programla başladı. 51 farklı ülkeden 2 bin 770 katılımcının yer alacağı hafta kapsamında Çanakkale Belediyesi de çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek. Bir hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerin açılış programı Morabin Parkta düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Programa Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katıldı. Halk dansı gösterisi ile başlayan programda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Yayalaştırma programı kapsamında bazı sokakların araç trafiğine kapatılacağını hatırlatarak, “Avrupa Hareketlilik Haftası başlangıcı. Bizim de ÇABİS bisiklet kiralama sistemimiz var. Bu bisiklet sistemimizi en çok kullanan hemşehrilerimizi ödüllendiriyoruz ki teşvik olsun ve herkes bisikleti kullanmaya teşvik ettin. Mesut kardeşimiz çok enteresan 254 saat kullanmış. Kadir Memiş de 74 saat kullanmış ve bunlar Pandemi döneminde kullanılmış. O dönem belki evimizdeydik ama zaman zaman çıkıyorduk. Hareketlilik bu kentte çok önemli. Geçen Mecliste karar aldık bugün (dün) de testini yaptık Mesela Kemalpaşa ve Fevzipaşa Mahallelerinde birçok sokağımızı yayalaştırıyoruz. Bunun kararını aldık. Dolayısı ile daha çok yürüme alanı ve halka açık alan yaratmış olacağız. Bu alanda motosiklet olmayacak” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale Belediyesinin hem sağlık hem de ulaşımı rahatlatmak için hayata geçirdiği ÇABİS’i en çok kullanan kişilere ödül verildi. Koronavirüs salgınını yaşadığımız ve yılın büyük bir bölümünü evde geçirmemize rağmen 2020 yılında Mesut demir 215 kiralama 15 bin 290 dakika 255 saat kullanımı miktarı ile ÇABİS’i en çok kullanan isim oldu. 263 kiralama 4 bin 439 dakika 74 saat kullanım miktarı ile Kadir Memiş ikinci olurken ödülünü ise kendisi adına arkadaşı aldı. ÇABİS’i kullanan isimlere verilen ödüllerin ardından bir hafta etkinliklerle sürecek olan Avrupa Hareketlilik Haftası açılış programı sona erdi.

Ogün İnal