Çanakkale Eğitim Sen Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından okullardaki son durumu anlattı. Cevatpaşa Ortaokulu’nda iki öğrencide pozitif vaka görüldüğünü ve bir sınıfın karantinaya alındığını belirten Hacımusalar, ilçelerde de hem öğretmenlerde, hem de öğrencilerde pozitif vakaların görüldüğünü kaydetti. Sınıf mevcutlarının kalabalık olduğuna dikkat çeken Hacımusalar, mesafe kuralının uygulanmadığını belirterek, “Böyle giderse salgın okullarda Kasım ayı ortalarında patlak verir” dedi.

Yüz yüze eğitimden sonra bir hafta içinde vaka sayılarında artış gözlemlediklerini belirten Yasin Hacımusalar, “Cevatpaşa Ortaokulu’nda ve bazı liselerde pozitif vaka çıkan öğrenciler var. Bir kişide çıkınca o kişi evde karantinaya alınıyor, iki kişide çıkarsa sınıf karantinaya giriyor. İlçelerden de başta Biga olmak üzere pozitif vaka çıktığına dair bilgiler geliyor. Özel okullarla ilgili bu tür bilgi gelmedi” dedi.

“SINIFLAR KALABALIK, MESAFE YOK”
Vaka sayılarındaki artışın nedenini de açıklayan Yasin Hacımsalar, “Çanakkale’de sınıflar kalabalık. Mevcut sayısı 35-37, mesafe kuralı ihlal ediliyor. Vaka sayılarındaki artışın en büyük sebebi bu. Sınıfların 12-15 kişi olması lazım. Onun dışında öğrenciler aynı zamanda teneffüse çıkıyor, koridorlarda temas fazla. Kantin riskli, öğle yemeğine lokantalara gidiliyor, her yer tabiri caizse labalep dolu. Maske ve hijyen kuralına uyulsa da mesafe kuralına uyulmadığı için durum tehlike arz ediyor. Bu durum maskeyle çözülecek gibi değil. Bizler eğitimciler olarak okullarımızın kapanmasını asla istemiyoruz, ama sınıf mevcutlarında azalma sağlanmazsa ve mesafe kuralı uygulanmazsa ve böyle giderse Kasım ayı ortalarında patlak veririz” diye konuştu.

Öte yandan vaka sayısı görülen Cevatpaşa Ortaokulu’nda iki öğrencide tespit edilen Covid-19 vakalarının ardından karantinaya alınan sınıftaki diğer öğrenciler başka şubelerde eğitime devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in velinin rızası olmadan öğrencilere PCR testi uygulamasının da yapılmayacağı yönündeki açıklamalara ise Hacımusalar, “18 yaşından küçük çocuklara uygulanacak her türlü işlem için vali rızası yasal olarak şarttır, çocukların yaşı küçük, zaten yasal değil” dedi.

Özel Haber: Mine Tarım